Το Google Play Store ενδέχεται να καταργεί την επισκόπηση αδειών εφαρμογών υπέρ των νέων πληροφοριών για την ασφάλεια δεδομένων

Το Google Play Store ενδέχεται να καταργεί την επισκόπηση αδειών εφαρμογών υπέρ των νέων πληροφοριών για την ασφάλεια δεδομένων

Τον περασμένο Μάιο, η Google παρουσίασε μια νέα ενότητα Ασφάλεια δεδομένων για εφαρμογές που δημοσιεύονται στο Play Store. Μια λειτουργία που άρχισε να εμφανίζεται στις πραγματικές λίστες εφαρμογών τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους και μια που θα είναι υποχρεωτική για όλες τις εφαρμογές σύντομα (20 Ιουλίου). Τώρα οι ενότητες πληροφοριών για την ασφάλεια δεδομένων έχουν αρχίσει να εμφανίζονται σε πραγματικές ζωντανές λίστες εφαρμογών στο κατάστημα και υπάρχει κάτι λίγο ανησυχητικό. Δηλαδή, το νέο παράθυρο πληροφοριών φαίνεται να παίρνει τη θέση της επισκόπησης αδειών εφαρμογής που είχαν όλες οι εφαρμογές στο Play Store.

Αν αυτό ακούγεται λίγο μπερδεμένο, να γιατί πρέπει να σε νοιάζει. Κάθε εφαρμογή που αναφέρεται στο play store έχει παραδοσιακά μια επισκόπηση των αδειών του Android OS που ζητά από το σύστημα. Πράγματα που κυμαίνονται από καλοήθη και προφανή πράγματα, όπως η πρόσβαση στο δίκτυο μέχρι τα δυνητικά πολύ πιο προβληματικά και ευαίσθητα πράγματα, όπως η πρόσβαση σε επαφές, το σύστημα αρχείων του τηλεφώνου ή τα δεδομένα τοποθεσίας. Αυτή η λίστα δημιουργείται αυτόματα από την Google σαρώνοντας τα αρχεία εφαρμογής ενός προγραμματιστή μετά την υποβολή στο κατάστημα. Ως εκ τούτου, τίποτα δεν μπορεί να παραληφθεί και να μην αποκαλυφθεί στον χρήστη σκόπιμα ή με άλλο τρόπο.

Από την άλλη πλευρά, η νέα ενότητα Ασφάλεια δεδομένων συμπληρώνεται εξ ολοκλήρου από τον προγραμματιστή. Η Google διαθέτει μια διεπαφή στην κονσόλα προγραμματιστών του Play Store της που παραθέτει μια ολόκληρη σειρά τύπων προσωπικών δεδομένων και δεδομένων συσκευής που πρέπει να περάσει ο προγραμματιστής και να αποκαλύψει εάν και πώς διαχειρίζεται η εφαρμογή του. Για παράδειγμα, το ερωτηματολόγιο μπορεί να ρωτήσει εάν η εφαρμογή μας GSMArena, για παράδειγμα, έχει πρόσβαση στην τοποθεσία και στα προσωπικά σας δεδομένα (τα οποία, παρεμπιπτόντως, δεν έχει) και στη συνέχεια, εάν ναι, πώς χειρίζονται τα εν λόγω δεδομένα και εάν είναι ή όχι κοινή χρήση με τρίτα μέρη. Αυτό επαφίεται εξ ολοκλήρου στο «σύστημα τιμής», ας πούμε, με την Google απλώς να περιγράφει στις οδηγίες ότι η παροχή ψευδών δεδομένων θα μπορούσε να οδηγήσει σε κάποια μορφή τιμωρίας.

The new Data Safety section in Google Play Store

Η νέα ενότητα Ασφάλεια δεδομένων στο Google Play Store

Επομένως, ενώ είμαστε όλοι υπέρ των νέων πληροφοριών για την ασφάλεια δεδομένων, δεν είναι δύσκολο να καταλάβουμε γιατί η τοποθέτησή τους στις λίστες του Play Store αντί για την επισκόπηση αδειών εφαρμογών δεν είναι ιδανική πρακτική. Αυτή τη στιγμή, αυτό ακριβώς φαίνεται να συμβαίνει. Ομολογουμένως, υπάρχει ακόμα χρόνος για να συντονιστείτε αυτή η συμπεριφορά και να αφήσετε και τα δύο δεδομένα στη θέση τους. Ή μήπως εδώ κάνουμε λάθος και οι χρήστες δεν ενδιαφέρονται τόσο πολύ για τα δικαιώματα; Πείτε μας ποιες είναι οι σκέψεις σας για το θέμα στα σχόλια.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *