Μέσω των πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης, οι περιθωριοποιημένες κοινότητες έχουν την ευκαιρία να επεκτείνουν τα κοινωνικά τους δίκτυα. Ωστόσο, με αυτές τις πλατφόρμες να λειτουργούν ως θάλαμοι ηχούς που συχνά ενισχύουν τόσο θετικές όσο και αρνητικές απόψεις, η ύπαρξη ζητημάτων που απορρέουν από την περιθωριοποίηση γίνεται τόσο κοινή στους ψηφιακούς χώρους όσο και στους μη ψηφιακούς. Αυτό υποδηλώνει ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι πιθανώς πιο τοξικά για όσους έχουν περιθωριοποιημένες ταυτότητες.
Λόγω του γεγονότος ότι οι περιθωριοποιημένες κοινότητες χρησιμοποιούν διαφορετικά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το βιώνουν και διαφορετικά. Τώρα, πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης όπως Instagram έχουν αρχίσει να δίνουν προτεραιότητα στην «εκτεταμένη έρευνα για να κατανοήσουν καλύτερα τις ανησυχίες που εγείρονται από αυτές τις κοινότητες», και κατά συνέπεια να κάνουν βελτιώσεις στα προϊόντα τους.
Προκειμένου να κατανοηθούν οι διαφορετικές εμπειρίες που μπορεί να έχουν οι άνθρωποι στο Instagram, πώς τα προϊόντα του επηρεάζουν διαφορετικές κοινότητες και για να γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές για την προώθηση της δικαιοσύνης, ο γίγαντας των μέσων κοινωνικής δικτύωσης θα ζητά τώρα στις Ηνωμένες ΠολιτείεςInstagramνα συμμετάσχουν σε μια προαιρετική έρευνα. Αυτή η έρευνα, που φιλοξενείται από το YouGov, θα επιτρέψει στους ανθρώπους να μοιράζονται πληροφορίες όπως η φυλή και η εθνικότητα.