Oracle: αντιμετωπίζει αστική αγωγή για υποτιθέμενες παραβιάσεις απορρήτου 

Oracle: αντιμετωπίζει αστική αγωγή για υποτιθέμενες παραβιάσεις απορρήτου 

O παγκόσμιος μεσίτης δεδομένων Oracle America επιδόθηκε με ομαδική αγωγή στις ΗΠΑ και κατηγορείται ότι παρακολουθούσε τις πράξεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων χωρίς τη ρητή συγκατάθεσή τους.

Η καταγγελία, που κατατέθηκε στο Περιφερειακό Δικαστήριο της Βόρειας Καλιφόρνια στις 19 Αυγούστου, δηλώνει: «Κατά τη διάρκεια της λειτουργίας της ως διαμεσολαβητής δεδομένων παγκοσμίως, η Oracle δημιούργησε ένα δίκτυο που παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο και καταγράφει επ’ αόριστον τις προσωπικές πληροφορίες εκατοντάδων εκατομμυρίων των ανθρώπων.”

Η ομαδική αγωγή – που ορίζεται σύμφωνα με το νόμο της πολιτείας της Καλιφόρνια ως δίκη που διεκδικεί αστική αποζημίωση άνω των 5 εκατομμυρίων δολαρίων, εξαιρουμένων των εξόδων – υποβλήθηκε από τον ακτιβιστή για τα δικαιώματα της ιδιωτικής ζωής Michael Katz-Lacabe, την εμπειρογνώμονα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης Dr Jennifer Golbeck του Πανεπιστημίου του Maryland και τον Dr. Johnny Ryan, ανώτερος συνεργάτης στο Irish Council for Civil Liberties.

Κατηγορεί την Oracle ότι πούλησε «λεπτομερείς προσωπικές πληροφορίες σε τρίτους» τόσο απευθείας όσο και μέσω της λειτουργίας ID Graph, «ένα προϊόν υπηρεσιών που έχει σχεδιαστεί για να παρέχει «ανάλυση ταυτότητας», τη διαδικασία «αντίστοιχης ταυτότητας μεμονωμένων πελατών και συνδυασμού τους σε ένα ενιαίο συνεπές και ακριβές προφίλ πελατών».

Και οι τρεις ενάγοντες ισχυρίζονται ότι υπήρξαν θύματα των παρεμβατικών πρακτικών συλλογής δεδομένων της Oracle, παρά το γεγονός ότι έλαβαν προφυλάξεις για να αποφύγουν την παρακολούθηση, και θα επιδιώξουν μια δίκη ενόρκων για την επίλυση της διαφοράς.

Εξόρυξη δεδομένων υψηλής τεχνολογίας

Η καταγγελία αναφέρει επίσης ότι η Oracle χρησιμοποιεί το Γράφημα Αναγνώρισης για να συγχρονίσει ή να αντιστοιχίσει «τεράστιες ποσότητες προσωπικών δεδομένων» που έχει συλλέξει, προσθέτοντας: «Αυτός ο συγχρονισμός επιτρέπει στην Oracle να αναγνωρίζει άτομα και να συγκεντρώνει τα πολλά αναγνωριστικά τους, κάτι που με τη σειρά του διευκολύνει περαιτέρω συγχρονισμός προσωπικών δεδομένων με υψηλό βαθμό εμπιστοσύνης.»

Και οι τρεις ενάγοντες κατηγορούν την Oracle για παρακολούθηση, ανάλυση ή αποθήκευση δεδομένων σε αυτούς αφού χρησιμοποίησαν το Διαδίκτυο κατά τη διάρκεια των καθημερινών επαγγελματικών τους δραστηριοτήτων, παρόλο που και οι τρεις έλαβαν «προφυλάξεις για να μην συλλέγονται […] προσωπικές πληροφορίες από τρίτους πάρτι.»

Η καταγγελία ισχυρίζεται επίσης ότι «Η Oracle συνεχίζει να παρακολουθεί τη δραστηριότητα της Δρ Golbeck στο διαδίκτυο και εκτός σύνδεσης, να εμπλουτίζει το προφίλ της όπως περιγράφεται παρακάτω και να κάνει τα προσωπικά της στοιχεία διαθέσιμα σε τρίτους χωρίς τη συγκατάθεσή της». Αντίστοιχες κατηγορίες έχουν ασκηθεί και για λογαριασμό και των δύο άλλων εναγόντων.

Η Oracle είναι πάροχος cloud, λογισμικού και αποθήκευσης δεδομένων, η οποία έχει συσταθεί στο Delaware, αλλά είναι εγγεγραμμένος στην πολιτεία της Καλιφόρνια ως μεσίτης δεδομένων.

«Η νομοθεσία της Καλιφόρνιας διέπει τα ουσιαστικά νομικά ζητήματα σε αυτήν την υπόθεση», ανέφερε η καταγγελία. «Η πολιτεία της Καλιφόρνια έχει σημαντικό συμφέρον να ρυθμίσει τη συμπεριφορά των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται εντός των συνόρων της. Η Καλιφόρνια […] έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τις αξιώσεις των εναγόντων και των μελών της τάξης από οποιαδήποτε άλλη πολιτεία ή χώρα, και ενδιαφέρεται πολύ για τις αξιώσεις και την έκβαση αυτής της δίκης».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *