Το Linux θα μπορούσε να αφήσει τα Windows 11 πολύ πίσω ,καθώς οι υβριδικές CPU της Intel αποκτούν περαιτέρω βελτιστοποιήσεις

Το Linux θα μπορούσε να αφήσει τα Windows 11 πολύ πίσω ,καθώς οι υβριδικές CPU της Intel αποκτούν περαιτέρω βελτιστοποιήσεις

Επιστροφή στην εκδήλωση Architecture Day 2021, όταν η Intel μοιράστηκε τις βασικές σχεδιαστικές λεπτομέρειες της αρχιτεκτονικής της CPU Alder Lake, η εταιρεία δήλωσε ότι τα Windows 11 βελτιστοποιήθηκαν με τον καλύτερο τρόπο ώστε να επωφεληθείτε από την αρχιτεκτονική Performance Hybrid του Alder Lake και τη νέα τεχνολογία Thread Director που βοηθά τον προγραμματισμό εργασιών των Windows 11.

Μετά από αυτήν την ανακοίνωση, οι κατ’ ιδίαν δοκιμές τον Νοέμβριο του 2021, πράγματι έδειξε ότι τα Windows 11 ξεπερνούν τις επιδόσεις του Linux πολύ εύκολα χάρη στις ειδικές βελτιστοποιήσεις που δημιουργήθηκαν στο νέο λειτουργικό σύστημα της Microsoft. Στην πραγματικότητα, ξεπερνούσε και τα Windows 10, ακόμη και όταν χρησιμοποιούσε μια παλαιότερη CPU του Lakefield.

Γρήγορα στον Αύγουστο του 2022 και τα πράγματα φαίνονται πολύ διαφορετικά από ό,τι ήταν στο παρελθόν. Το Linux έκτοτε βελτιστοποιήθηκε περαιτέρω με αλλαγές που έγιναν κάτω από την κουκούλα για να κλείσει το χάσμα με τα Windows 11. Η πιο πρόσφατη δοκιμή στο Ubuntu χρησιμοποιώντας τον πυρήνα Linux έκδοση 5.18 δείχνει ότι ένας Alder Lake-S Core 19-12900K δεν είναι σχεδόν καθόλου χειρότερος σε σύγκριση με ένα Windows 11 σύστημα.

Ωστόσο, περαιτέρω βελτιστοποιήσεις εξακολουθούν να γίνονται σύμφωνα με μια νέα ενημέρωση κώδικα του μηχανικού Linux της Intel, Ricardo Neri. Η νέα ενημέρωση κώδικα μιλά ουσιαστικά για τη βελτίωση του προγραμματισμού εργασιών μεταξύ των Μεγαλύτερων P-cores (πυρήνες απόδοσης) και των Bug E-cores (πυρήνες αποδοτικότητας).

Σε επεξεργαστές με μείγμα πυρήνων SMT υψηλότερης συχνότητας και πυρήνων μη SMT χαμηλότερης συχνότητας (όπως οι υβριδικοί επεξεργαστές Intel), μια CPU χαμηλότερης προτεραιότητας τραβάει εργασίες από τους πυρήνες υψηλότερης προτεραιότητας εάν είναι απασχολημένοι περισσότεροι από ένας αδερφοί SMT.

Μην χρησιμοποιείτε διαφορετικές προτεραιότητες για κάθε αδελφό SMT. Αντίθετα, τροποποιήστε τον εξισορροπητή φορτίου asym_packing για να αναγνωρίσει πυρήνες SMT με περισσότερα από ένα απασχολημένα αδέρφια και αφήστε τους CPU χαμηλότερης προτεραιότητας να τραβήξουν εργασίες.

Η κατάργηση αυτών των τεχνητών προτεραιοτήτων αποφεύγει τις περιττές μετακινήσεις και επιτρέπει στους πυρήνες χαμηλότερης προτεραιότητας να επιθεωρούν όλα τα αδέρφια SMT για την πιο πολυσύχναστη ουρά.

Με αυτό το Linux μπορεί ενδεχομένως να αφήσει τα Windows 11 στη σκόνη, ανάλογα με το είδος των βελτιώσεων που βλέπει η νέα βελτιστοποίηση. Εξάλλου, θα είναι επωφελές με κάθε τρόπο, καθώς η επερχόμενη 13ης γενιάς Raptor Lake της Intel καθώς και οι μελλοντικές CPU της 14ης γενιάς Meteor Lake θα χρησιμοποιούν όλες την ίδια σχεδίαση που βασίζεται σε Performance Hybrid.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *