Ρώσοι χάκερ στόχευσαν τρία αμερικανικά εργαστήρια πυρηνικής έρευνας

Ρώσοι χάκερ στόχευσαν τρία αμερικανικά εργαστήρια πυρηνικής έρευνας

Χάκερ από την Ρωσία  φέρεται να έχουν βάλει στο στόχαστρο τρία εργαστήρια πυρηνικής έρευνας στις ΗΠΑ. Μια ομάδα που ονομάζεται Cold River πραγματοποίησε μια εκστρατεία phishing εναντίον επιστημόνων σε εθνικά εργαστήρια το περασμένο καλοκαίρι σε μια προσπάθεια να αποκτήσουν κωδικούς πρόσβασης,.

Οι προσπάθειες πιστεύεται ότι πραγματοποιήθηκαν τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, περίπου τη στιγμή που οι ειδικοί του ΟΗΕ επισκέφτηκαν έναν πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής στην ελεγχόμενη από τη Ρωσία ουκρανική επικράτεια για να βοηθήσουν στην αποτροπή μιας πιθανής καταστροφής μετά από σφοδρούς βομβαρδισμούς στην περιοχή. Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει παρέπεμπε σε ετοιμότητα να υπερασπιστεί το έδαφος που διεκδικεί η Ρωσία με πυρηνικά όπλα.

Δεν είναι σαφές εάν οι απόπειρες phishing ήταν επιτυχείς ή γιατί οι χάκερ προσπαθούσαν να αποκτήσουν πρόσβαση στα συστήματα των εργαστηρίων. Ωστόσο, ο Adam Meyers, ανώτερος αντιπρόεδρος πληροφοριών στην εταιρεία κυβερνοασφάλειας CrowdStrike, είπε στο Reutersότι η Cold River «συμμετέχει στην άμεση υποστήριξη των πληροφοριών του Κρεμλίνου».

Πέρυσι, η ομάδα διέρρευσε email από τον πρώην αρχηγό της MI6, της υπηρεσίας εξωτερικών πληροφοριών του Ηνωμένου Βασιλείου. Λέγεται επίσης ότι η Cold River είχε στόχο μη κυβερνητικές οργανώσεις που ερευνούν εγκλήματα πολέμου. Σύμφωνα με πληροφορίες διεξήγαγε μια τέτοια εκστρατεία περίπου την εποχή που μια επιτροπή του ΟΗΕ είπε ότι οι ρωσικές δυνάμεις ήταν υπεύθυνοι για εγκλήματα πολέμου και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις πρώτες ημέρες της εισβολής στην  Ουκρανία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *