Η ομάδα  Holy Souls από το Ιραν πίσω από την επίθεση στο  Charlie Hebdo

Η ομάδα Holy Souls από το Ιραν πίσω από την επίθεση στο Charlie Hebdo

Αφού το γαλλικό σατιρικό περιοδικό Charlie Hebdo ξεκίνησε έναν διαγωνισμό γελοιογραφίας για να κοροϊδέψει τον κυβερνώντα κληρικό του Ιράν, μια υποστηριζόμενη από το κράτος ιρανική ηλεκτρονική μονάδα αντεπιτέθηκε με μια εκστρατεία hack-and-leak που είχε σχεδιαστεί για να προκαλέσει φόβο με την υποτιθέμενη κλοπή μιας μεγάλης βάσης δεδομένων συνδρομητών, λένε ερευνητές ασφαλείας της Microsoft.

Το FBI κατηγορεί τους ίδιους ιρανούς χειριστές του κυβερνοχώρου, την Emennet Pasargad, για μια επιχείρηση επιρροής που προσπάθησε να παρέμβει στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ του 2020, δήλωσε ο τεχνολογικός γίγαντας σε blog που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή. Το Ιράν έχει εντείνει τα τελευταία χρόνια τις επιχειρήσεις στον κυβερνοχώρο με ψευδή σημαία ως εργαλείο για την απαξίωση των εχθρών.

Αποκαλώντας τον εαυτό του “Holy Souls” και παριστάνοντας ως hacktivists, η ομάδα ισχυρίστηκε στις αρχές Ιανουαρίου ότι είχε λάβει προσωπικές πληροφορίες για 200.000 συνδρομητές και αγοραστές εμπορευμάτων του Charlie Hebdo, σύμφωνα με το Digital Threat Analysis Center της Microsoft.

Ως απόδειξη της κλοπής δεδομένων, το «Holy Souls» κυκλοφόρησε ένα δείγμα 200 ρεκόρ με ονόματα, αριθμούς τηλεφώνου και διευθύνσεις κατοικιών και email συνδρομητών του Charlie Hebdo που «θα μπορούσαν να θέσουν τους συνδρομητές του περιοδικού σε κίνδυνο διαδικτυακής ή φυσικής στόχευσης» από εξτρεμιστές. Στη συνέχεια, η ομάδα διαφήμισε την υποτιθέμενη πλήρη κρυφή μνήμη δεδομένων σε πολλούς σκοτεινούς ιστότοπους για 340.000 $.

Η Microsoft είπε ότι δεν γνώριζε εάν κάποιος αγόρασε την προσωρινή μνήμη.

Ένας εκπρόσωπος του Charlie Hebdo δήλωσε την Παρασκευή ότι η εφημερίδα δεν θα σχολιάσει την έρευνα της Microsoft. Η αποστολή του Ιράν στα Ηνωμένα Έθνη δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχόλιο την Παρασκευή.

Το δείγμα κυκλοφορίας της 4ης Ιανουαρίου συνέπεσε με τη δημοσίευση του τεύχους του διαγωνισμού κινουμένων σχεδίων του Charlie Hebdo. Ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να σχεδιάσουν προσβλητικές καρικατούρες του ανώτατου ηγέτη του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

Η γαλλική εφημερίδα Le Monde επαλήθευσε πολλά θύματα της διαρροής από το δείγμα, είπε η Microsoft. Οι ιρανοί κυβερνοχειριστές προσπάθησαν να ενισχύσουν τις ειδήσεις για την επιχείρηση hack-and-leak – και να τροφοδοτήσουν την οργή στην έκδοση καρτούν – μέσω ψεύτικων γαλλικών λογαριασμών σε πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης που περιλάμβαναν το Twitter, είπε η Microsoft.

Η επιχείρηση συνέπεσε με φραστικές επιθέσεις από την Τεχεράνη που καταδίκαζε την «προσβολή» του Charlie Hebdo.

Το προκλητικά ασεβές περιοδικό έχει μακρά ιστορία στη δημοσίευση χυδαίων γελοιογραφιών που οι κριτικοί θεωρούν βαθιά προσβλητικά για τους μουσουλμάνους. Δύο γαλλικής καταγωγής εξτρεμιστές της Αλ Κάιντα επιτέθηκαν στο γραφείο της εφημερίδας το 2015, σκοτώνοντας 12 σκιτσογράφους και το Charlie Hebdo έχει γίνει στόχος άλλων επιθέσεων όλα αυτά τα χρόνια.

Το περιοδικό χαρακτήρισε τον διαγωνισμό καρικατούρας του Χαμενεΐ ως ένδειξη υποστήριξης στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις σε εθνικό επίπεδο που έχουν συγκλίνει στο Ιράν από τον θάνατο της Mahsa Amini, στα μέσα Σεπτεμβρίου, μιας 22χρονης γυναίκας που συνελήφθη από την αστυνομία ηθικής του Ιράν για φερόμενη παραβίαση της αυστηρής ισλαμικής ενδυμασίας της χώρας. κώδικας.

Μετά τη δημοσίευση του τεύχους του καρτούν, το Ιράν έκλεισε ένα γαλλικό ερευνητικό ινστιτούτο δεκαετιών. Την περασμένη εβδομάδα, ανακοίνωσε κυρώσεις που στοχεύουν πάνω από 30 ευρωπαίους ιδιώτες και οντότητες, συμπεριλαμβανομένων τριών ανώτερων στελεχών του Charlie Hebdo. Οι κυρώσεις είναι σε μεγάλο βαθμό συμβολικές καθώς απαγορεύουν τα ταξίδια στο Ιράν και επιτρέπουν στις αρχές του να μπλοκάρουν τραπεζικούς λογαριασμούς και να κατάσχουν περιουσία στο Ιράν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *