Η μπάρα παιχνιδιών Xbox της Microsoft ενισχύει την απόδοση παιχνιδιών των Windows 11 και 10 στο AMD Ryzen 7950X3D

Η μπάρα παιχνιδιών Xbox της Microsoft ενισχύει την απόδοση παιχνιδιών των Windows 11 και 10 στο AMD Ryzen 7950X3D

Νωρίτερα σήμερα, η AMD άρει την αξιολόγηση NDA για τους επεξεργαστές Ryzen 7000X3D, που φέρνει την 3D V-cache στους επιτραπέζιους επεξεργαστές Zen 4. Η απόδοση της ναυαρχίδας 7950X3D είναι σχεδόν πανομοιότυπη σε σύγκριση με τον Intel Core i9-13900K. Ωστόσο, η απόδοση δεν είναι πάντα το παν και στην κατηγορία απόδοσης ανά watt, το τσιπ Ryzen έχει καλύτερο αποτέλεσμα  από το  Core i9 καθώς καταναλώνει σχεδόν τη μισή ισχύ των επεξεργαστών Intel.

Σε αντίθεση με το Ryzen 7 5800X3D τελευταίας γενιάς, τα νέα εξαρτήματα 7000X3D 12 πυρήνων και 16 πυρήνων έχουν σχεδιαστεί πολύ διαφορετικά καθώς μόνο ένα μεμονωμένο CCD (Core Compute Die) ή CCX (CPU Complex) διαθέτει την 3D V-cache. Εν τω μεταξύ, το άλλο CCX/CCD δεν είναι , πράγμα που σημαίνει   ένας ασύμμετρος σχεδιασμός που απαιτεί ειδικές βελτιστοποιήσεις που να σχετίζονται και με το λειτουργικό σύστημα. Η AMD είχε προηγουμένως εξηγήθηκε λεπτομερώς τα οφέλη αυτής της προσέγγισης και κυκλοφόρησε πρόσφατα το σχετικό Πρόγραμμα οδήγησης chipset, έκδοση 5.01.29.2026.

Το νέο πρόγραμμα οδήγησης 3D V-Cache Performance Optimizer που συνοδεύει το νέο πρόγραμμα οδήγησης chipset αλλάζει τον τρόπο λειτουργίας του Συνεργατικού Ελέγχου Απόδοσης Επεξεργαστή (CPPC). Αυτό που ουσιαστικά κάνει η CPPC γενικά είναι ο ταχύτερος καθορισμός βασικών προτεραιοτήτων. Ωστόσο, λόγω του τρόπου σχεδιασμού των νέων ανταλλακτικών 3D V-cache 7000X3D, η CPPC θα δίνει πλέον προτεραιότητα στους φόρτους εργασίας παιχνιδιών, έτσι ώστε να αποστέλλονται στο CCX/CCD που συσκευάζει την κρυφή μνήμη V επί του σκάφους.

Οι χρήστες μπορούν να ενεργοποιήσουν τη λειτουργία παιχνιδιού στα Windows 10 ή στα Windows 11 μέσα στις Ρυθμίσεις (συνήθως ενεργοποιημένη από προεπιλογή). Ωστόσο, εάν αυτό δεν λειτουργεί σωστά, η γραμμή παιχνιδιών Xbox μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την εκχώρηση ενός συγκεκριμένου τίτλου ή παιχνιδιού, ελέγχοντας το “Θυμηθείτε ότι αυτή είναι μια επιλογή παιχνιδιού” μέσα στις ρυθμίσεις του Xbox Game Bar. Ωστόσο, η επιλογή εξακολουθεί να είναι δύσκολη ακόμα και στην πιο πρόσφατη έκδοση του Game Bar και μπορεί να μην εμφανίζεται κάθε φορά που εκτελείτε ένα παιχνίδι ή για κάθε παιχνίδι.

Οι χρήστες που δεν παίζουν παιχνίδια μπορούν επίσης να χρησιμοποιήσουν αυτήν την επιλογή και για άλλα είδη φόρτου εργασίας. Για παράδειγμα, σε περίπτωση που για κάποιο λόγο πιστεύουν ότι μπορούν να κερδίσουν περισσότερα από την επιπλέον κρυφή μνήμη στα νέα τσιπ 7000X3D.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *