Η Europol τερματίζει την ύποπτη επιχείρηση ξεπλύματος κρυπτονομισμάτων  

Η Europol τερματίζει την ύποπτη επιχείρηση ξεπλύματος κρυπτονομισμάτων  

Μια ύποπτη υπηρεσία ξεπλύματος κρυπτονομισμάτων με σκοτεινό δίκτυο έκλεισε η Europol κατά τη διάρκεια μιας αποτυχίας που οδήγησε στην κατάσχεση περισσότερων από 44 εκατομμυρίων ευρώ σε Bitcoin, αν και δεν είναι σαφές εάν κάποιος συνελήφθη.

Η Europol λέει ότι κατέρριψε το ChipMixer στις 15 Μαρτίου, κατάσχεσε τέσσερις διακομιστές και 7 TB δεδομένων, μαζί με περίπου 1.900 Bitcoins. Ωστόσο, δεν έκανε καμία αναφορά σε ύποπτους που τέθηκαν υπό κράτηση.

Το ChipMixer περιγράφηκε από την Europol ως «ένας αναμίκτης κρυπτονομισμάτων χωρίς άδεια» που ειδικευόταν στη συσκότιση ή «ανάμιξη» μονοπατιών blockchain που οδηγούσαν στην παράνομη πηγή ψηφιακών κεφαλαίων που κατατέθηκαν στη συμμορία πίσω από την επιχείρηση.

Αυτά τα κεφάλαια φέρεται να μετατραπούν σε μάρκες που στη συνέχεια «αναμείχθηκαν» μεταξύ τους, «ανωνυμοποιώντας όλα τα μονοπάτια» που θα οδηγούσαν πίσω στην προέλευσή τους.

Τα κεφάλαια που φέρεται ότι επεξεργάστηκε η ChipMixer προήλθαν από μια σειρά εγκλημάτων, όπως επιθέσεις ransomware, διακίνηση ναρκωτικών και όπλων και απάτη με κάρτες πληρωμών, πρόσθεσε.

Ωστόσο, πριν από την κατάρρευσή του, το ChipMixer πιστεύεται από την Europol ότι συγκέντρωσε ένα εκπληκτικό ποσό 2,73 δισεκατομμυρίων ευρώ σε Bitcoin, μεγάλο μέρος του οποίου προέρχεται από τον τύπο των εγκλημάτων που περιγράφονται παραπάνω καθώς και από παιδική πορνογραφία και κρυπτογραφικά περιουσιακά στοιχεία.

Οι συμμορίες Ransom που πιστεύεται από την Europol ότι χρησιμοποίησαν το ChipMixer περιλαμβάνουν τα Zeppelin, SunCrypt, Mamba, Dharma και LockBit – η τελευταία από αυτές είναι ίσως η πιο παραγωγική ομάδα του είδους της.

Η αστυνομία στο Βέλγιο, την Πολωνία, την Ελβετία και τη Γερμανία βοήθησε στην εξάλειψη του ύποπτου ιστότοπου για ξέπλυμα κρυπτογράφησης, με τη βοήθεια του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών στις ΗΠΑ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *