Η Ρωσία έχει πλέον το δικό της ChatGPT, εισάγοντας το GigaChat

Η Ρωσία έχει πλέον το δικό της ChatGPT, εισάγοντας το GigaChat

Η εμμονή της Ρωσίας να ανταγωνίζεται τη Δύση συνεχίζεται με την εισαγωγή του δικού της chatbot AI – Gigachat.

Η Sberbank, το μεγαλύτερο τραπεζικό ίδρυμα της Ρωσίας, ανακοίνωσε τη φάση κυκλοφορίας και δοκιμής του πρώτου ανταγωνιστή ChatGPT της χώρας που ονομάζεται GigaChat.

Δεν πρέπει να συγχέεται με τον όρο της αργκό “GigaChad” – που προσδιορίζεται στο Urban Dictionary ως “ένας δυνατός, ψηλός και αρρενωπός άλφα αρσενικός” και συχνά απεικονίζεται σε μιμίδια ως το διάσημο Ρώσο μοντέλο γυμναστικής και bodybuilder Ernest Khalimov – Το GigaChat σχεδιάστηκε ειδικά για τους ιθαγενείς Ρωσόφωνος.

Η Sberbank ισχυρίζεται ότι η καινοτομία του GigaChat είναι η ικανότητά του να επικοινωνεί πιο έξυπνα στα ρωσικά από άλλα ξένα νευρωνικά δίκτυα.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Sberbank περιέγραψε το GigaChat ως «μια σημαντική ανακάλυψη για το μεγαλύτερο σύμπαν της ρωσικής τεχνολογίας».

Ο Ρώσος αντίπαλος chatbot λέγεται ότι μπορεί να απαντά σε ερωτήσεις, να διεξάγει μια συνομιλία και να γράφει κώδικα προγράμματος για την ανάπτυξη λογισμικού.

Αυτό που το ξεχωρίζει, σύμφωνα με τη Sberbank, είναι η ικανότητα του εργαλείου AI να δημιουργεί κείμενο και εικόνες, σε αντίθεση με το ChatGPT που μπορεί να δημιουργήσει μόνο κείμενο.

Το GigaChat αρχικά κυκλοφορεί σε μια μικρή κοινότητα δοκιμαστών που μπορούν να εγγραφούν μέσω ενός κλειστού καναλιού Telegram, σύμφωνα με το The Moscow Times.

«Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το GigaChat μπορεί να χρησιμοποιηθεί όχι μόνο από όσους αγαπούν να πειραματίζονται με νέες τεχνολογίες, αλλά και από φοιτητές, ακόμη και ερευνητές για σοβαρή επιστημονική εργασία», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Sberbank.

Το GigaChat είναι το δεύτερο chatbot AI που θα παρουσιαστεί στη Ρωσία αυτή την άνοιξη.

Η εταιρεία πληροφορικής Sistemma με έδρα τη Μόσχα ανακοίνωσε τη δημιουργία του δικού της ανταγωνιστή ChatGPT τον περασμένο μήνα, με το όνομ SistemmaGPT.

Το μοντέλο μεγάλης γλώσσας AI της Sistemma (LLM), το οποίο επίσης λειτουργεί εξ ολοκλήρου σε εγχώριους διακομιστές και στη ρωσική γλώσσα, σχεδιάστηκε ειδικά για ρωσικές επιχειρήσεις και κρατικούς φορείς.

Οι προγραμματιστές του Sistemma ισχυρίζονται ότι ο γενετικός προ-μετασχηματιστής (GPT) έχει τις ίδιες δυνατότητες με το ChatGPT-3.5 και διαθέτει «εγκυκλοπαιδική γνώση».

Η εταιρεία είπε ότι θα κυκλοφορήσει το chatbot της για δοκιμή αυτό το καλοκαίρι.

Η Sberbank ελπίζει ότι το GigaChat θα εδραιώσει το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα και το έθνος του ως μόνιμο προσάρτημα στην παγκόσμια σκηνή της ανάπτυξης τεχνολογίας AI.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *