Neeva : κλείνει τη μηχανή αναζήτησής της

Neeva : κλείνει τη μηχανή αναζήτησής της

Η Neeva, μια εταιρεία μηχανών αναζήτησης που ιδρύθηκε το 2019 από ένα πρώην στέλεχος της Google, ανακοίνωσε το Σάββατο ότι κλείνει το τμήμα της μηχανής αναζήτησης της επιχείρησης. Αντίθετα, θα επικεντρώσει τις προσπάθειές της στην ανάπτυξη τεχνητής νοημοσύνης και μεγάλων γλωσσικών μοντέλων (LLM).

Σε μια ανάρτηση ιστολογίου, η εταιρεία δήλωσε ότι ανακάλυψε ότι ήταν δύσκολο να φτιάξει μια νέα μηχανή αναζήτησης με μόλις 50 μέλη ομάδας. Ανέφερε:

Ξεπεράσαμε αυτά τα εμπόδια και δημιουργήσαμε μια στοίβα αναζήτησης από την αρχή, εκτελώντας μια ανίχνευση που έλαβε petabyte πληροφοριών από τον ιστό και τις χρησιμοποιήσαμε για να τροφοδοτήσουμε μια ανεξάρτητη στοίβα αναζήτησης.

Η Neeva αποφάσισε να μην χρησιμοποιεί διαφημίσεις για τη μηχανή αναζήτησής της, σε αντίθεση με το επιχειρηματικό μοντέλο της Google. Αυτό είναι ειρωνικό επειδή το άτομο που ίδρυσε τη Neeva, ο Sridhar Ramaswamy, ήταν προηγουμένως ανώτερος αντιπρόεδρος της Google για τη διαφήμιση και το εμπόριο.

Αντίθετα, η Neeva χρησιμοποίησε ένα μοντέλο συνδρομής για να χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη, το οποίο κόστιζε 5,99 $ το μήνα ή 49,99 $ για ένα ετήσιο πρόγραμμα. Για αυτήν την τιμή, θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε την επέκταση του προγράμματος περιήγησης αναζήτησης για Chrome, Edge, Firefox, Safari και άλλα, μαζί με εφαρμογές iOS και Android. Η συνδρομή έριξε επίσης έναν διαχειριστή κωδικών πρόσβασης και ένα VPN με αυτό το σχέδιο.

Το Neeva ξεκίνησε επίσημα το 2021 στις ΗΠΑ και επεκτάθηκε σε άλλες χώρες το 2022. Τον Ιανουάριο του 2023,η εταιρεία ξεκίνησε το NeevaAI, για να χτυπήσει το   Google Bard  και Το Bing Chat της Microsoft με την τεχνητή νοημοσύνη σε ερωτήσεις αναζήτησης. 

Ωστόσο, φαίνεται ότι αυτό δεν ήταν αρκετό για να συνεχίσει την επιχείρηση αναζήτησης της Neeva. Η ανάρτηση στο blog αυτού του Σαββατοκύριακου ανέφερε:

Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, το να πειστούν οι χρήστες να πληρώσουν για μια καλύτερη εμπειρία ήταν στην πραγματικότητα ένα λιγότερο δύσκολο πρόβλημα σε σύγκριση με το να τους κάνεις να δοκιμάσουν μια νέα μηχανή αναζήτησης στην αρχή.

Η Neeva θα κλείσει τη μηχανή αναζήτησης καταναλωτών τις επόμενες εβδομάδες, μαζί με τον ιστότοπο Neeva.com. Όλα τα δεδομένα χρήστη του θα διαγραφούν και τα άτομα που εγγράφηκαν στο Neeva Premium θα λάβουν επιστροφή χρημάτων. Περισσότερες πληροφορίες έχουν αναρτήθεί σε σελίδα με συχνές ερωτήσεις.

Η ανάρτηση ιστολογίου της Neeva αναφέρει ότι η ίδια η εταιρεία θα συνεχίσει. Λέει ότι θέλει να βοηθήσει στην ανάπτυξη LLM πιο αποτελεσματικά και πιο οικονομικά για τους εταιρικούς χρήστες. Πρόσθεσε ότι θα αποκαλύψει περισσότερο «το μέλλον της δουλειάς μας και της ομάδας μας τις επόμενες εβδομάδες».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *