Το chatbot δημιούργησε ψεύτικες δικαστικές υποθέσεις όταν ζητήθηκαν πληροφορίες

Το chatbot δημιούργησε ψεύτικες δικαστικές υποθέσεις όταν ζητήθηκαν πληροφορίες

Σε μια πρόσφατη δικαστική υπόθεση, ένας δικηγόρος βασίστηκε στο ChatGPT για νομική έρευνα, με αποτέλεσμα την υποβολή ψευδών πληροφοριών. Το περιστατικό ρίχνει φως στους πιθανούς κινδύνους που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη στον νομικό τομέα, συμπεριλαμβανομένης της διάδοσης παραπληροφόρησης.

Η υπόθεση περιστράφηκε γύρω από έναν άνδρα που μήνυσε μια αεροπορική εταιρεία για υποτιθέμενο προσωπικό τραυματισμό. Η νομική ομάδα του ενάγοντα κατέθεσε ένα πρακτικό, επικαλούμενο πολλές προηγούμενες δικαστικές υποθέσεις για να υποστηρίξει τα επιχειρήματά της, επιδιώκοντας να δημιουργήσει νομικό προηγούμενο για την αξίωσή τους. Ωστόσο, οι δικηγόροι της αεροπορικής εταιρείας ανακάλυψαν ότι ορισμένες από τις υποθέσεις που αναφέρονται δεν υπήρχαν και ειδοποίησαν αμέσως τον προεδρεύοντα δικαστή.

Ο δικαστής Kevin Castel, που προεδρεύει της υπόθεσης, εξέφρασε την έκπληξή του για την κατάσταση, χαρακτηρίζοντάς την ως «πρωτοφανή περίσταση». Με εντολή του ο δικαστής ζήτησε εξηγήσεις από τη νομική ομάδα του ενάγοντα.

Ο Steven Schwartz, ένας συνάδελφος του κύριου δικηγόρου, ομολόγησε ότι χρησιμοποίησε το ChatGPT για να αναζητήσει παρόμοια νομικά προηγούμενα. Σε γραπτή δήλωση, ο Schwartz εξέφρασε τη βαθιά λύπη του που «δεν είχε ποτέ στο παρελθόν χρησιμοποιήσει την  AI για νομική έρευνα και δεν γνώριζε ότι το περιεχόμενό του θα μπορούσε να είναι ψευδές».

Τα στιγμιότυπα οθόνης που επισυνάπτονται στη υπόθεση,  έδειξαν μια συνομιλία μεταξύ του Schwartz και του ChatGPT. Στην προτροπή, ο Schwartz ρώτησε εάν μια συγκεκριμένη υπόθεση, η Varghese κατά China Southern Airlines Co Ltd, ήταν γνήσια.

Το ChatGPT επιβεβαίωσε την αυθεντικότητά του, υποδεικνύοντας ότι η υπόθεση μπορούσε να βρεθεί σε νομικές βάσεις δεδομένων αναφοράς όπως το LexisNexis και το Westlaw. Ωστόσο, οι μεταγενέστερες έρευνες αποκάλυψαν ότι η υπόθεση δεν υπήρχε, οδηγώντας σε περαιτέρω αμφιβολίες σχετικά με τις άλλες υποθέσεις που παρέχονται από το ChatGPT.

Υπό το φως αυτού του περιστατικού, και οι δύο δικηγόροι που εμπλέκονται στην υπόθεση, ο Peter LoDuca και ο Steven Schwartz από τη δικηγορική εταιρεία Levidow, Levidow & Oberman, έχουν κληθεί σε μια επερχόμενη πειθαρχική ακρόαση στις 8 Ιουνίου για να εξηγήσουν τις ενέργειές τους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *