Arm:  ανακοινώνει νέες CPU και GPU για κινητά για Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3

Arm:  ανακοινώνει νέες CPU και GPU για κινητά για Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3

Σήμερα,, η ARM  ανακοίνωσε η τρίτη γενιά λύσεων Total Compute Solutions (TCS23) που βασίζονται σε Arm v9.2 με καλύτερη απόδοση και αποτελεσματικότητα σε σχέση με την προηγούμενη γενιά.

Σε αυτήν τη λίστα νέων ανακοινώσεων είναι οι προσανατολισμένες στην απόδοση του Cortex-X4, , του Cortex-A720, και εστιασμένη στην αποτελεσματικότητα των Cortex-A520 πυρήνων. Όπως και η προηγούμενη γενιά, αυτές οι CPU υποστηρίζουν μόνο εργασίες 64-bit και μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε ένα σύμπλεγμα έως και 14 πυρήνων, χάρη στη νέα σχεδίαση DynamIQ Shared Unit ή DSU-120. Για τα smartphone, η Arm προτείνει αύξηση της απόδοσης κατά 27% σε μια διαμόρφωση πυρήνα 1+5+2 (X+A720+A520) σε σχέση με την προηγουμένως εξέχουσα δομή 1+4+3 σε κορυφαίες μάρκες.

Η ARM προωθεί επίσης την σειρά GPU με τη βελτιωμένη ναυαρχίδα GPU Immortalis-G720 μαζί με τα υπο-ναυαρχικά σχέδια GPU Mali-G720 και Mali-G620.

Το Cortex-X4 είναι ο νέος κορυφαίος πυρήνας της Arm που υποστηρίζεται ότι φέρνει 15% ώθηση στην απόδοση σε σχέση με το Cortex-X3, το οποίο τροφοδοτεί τα τρέχοντα κορυφαία chipset smartphone Android, όπως το Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2 (χρησιμοποιώντας πυρήνες Kryo με βάση το σχεδιασμό του Arm) , MediaTek Dimensity 9200/9200+, Google Tensor G2, Samsung Exynos 2300, κ.λπ. Ο Cortex-X4 λέγεται επίσης ότι καταλαμβάνει 10% λιγότερο χώρο ενώ βελτιώνει την απόδοση ισχύος κατά 40% σε σχέση με το X3 όταν αναπτύσσεται σε συγκρίσιμες προδιαγραφές υλικού (ρολόι ταχύτητα, διαδικασία κατασκευής, κρυφή μνήμη, et al.).

Το Cortex-X4 μπορεί να αναμένεται σε κορυφαία chipset για κινητά, όπως το υποτιθέμενο Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3 και το MediaTek Dimensity 9300. Υπάρχει πιθανότητα ακόμη και να γίνουμε μάρτυρες του νέου κορυφαίου σχεδιασμού στο επόμενο chipset της Qualcomm για φορητούς φορητούς υπολογιστές — το Snapdragon 8cx Gen 4 — ή τα εσωτερικά chipsets, αλλά δεν υπάρχουν ακόμη στοιχεία που να το υποστηρίζουν.

Για chipset για κινητά όπως το Snapdragon 8 Gen 2, οι πυρήνες απόδοσης της σειράς Cortex-X συνοδεύονται από πυρήνες με σχετικά χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας σε ένα μεγάλο σύμπλεγμα LITTLE. Ομοίως, το Cortex-X4 αναμένεται να συνδυαστεί με τους νέους πυρήνες Arm Cortex-A720 και Cortex-A520 σε κορυφαίες μάρκες.

Ο Cortex-A720 σηματοδοτεί 20% βελτίωση στην απόδοση ισχύος σε σχέση με τους προηγούμενους πυρήνες A715. Συγκριτικά, το Cortex-A520 υποστηρίζεται ότι αυξάνει την απόδοση κατά 22% σε σύγκριση με τον προκάτοχό του. Το Cortex-A520 είναι η πρώτη ενημέρωση της σειράς αποδοτικότητας σε δύο χρόνια και αναφέρεται ότι βελτιώνει την απόδοση κατά 8% σε σχέση με το Cortex-A510. Εν τω μεταξύ, δεν προβλήθηκε τέτοιος ισχυρισμός για βελτιωμένη απόδοση για το Cortex-A720.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, ενώ το Cortex-X3 προορίζεται να περιορίζεται σε high-end chipset για κινητά, το Cortex-A720 και το Cortex-A520 μπορεί να εμφανιστούν σε ορισμένα τσιπ ανώτερης μεσαίας κατηγορίας, όπως τοSnapdragon 7 Gen x σειρά.

GPU Immortal-G720, Mali-G720 και Mali-G620

Η Arm έχει επίσης εισαγάγει νεότερα σχέδια για GPU που θα συνοδεύουν τις προηγμένες CPU και τις αποκαλεί τις “πιο αποτελεσματικές GPUs ποτέ”. Από αυτά, το Immortalis-G720 απευθύνεται σε κορυφαία chipsets, ενώ οι GPU Mali-G720 και Mali-G620 είναι προσανατολισμένες σε smartphones μεσαίας κατηγορίας και άλλες συσκευές, όπως κουτιά ροής, ακουστικά AR/VR και πολλά άλλα.

Η Arm μοιράζεται συλλογικά στοιχεία για τις τρεις GPU, ισχυριζόμενη 15% αυξημένη απόδοση και 15% βελτίωση απόδοσης σε σχέση με τις προηγούμενες γενιές. Ο Arm ισχυρίζεται επίσης 40% χαμηλότερη χρήση του εύρους ζώνης μνήμης και μειωμένο φορτίο CPU. Ειδικά για το Immortalis-G720, η Arm ισχυρίζεται 25% καλύτερη απόδοση αιχμής σε εφαρμογές που σχετίζονται με τη μηχανική εκμάθηση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *