Apple : φορολογική αγωγή 14 δισεκατομμυρίων

Apple : φορολογική αγωγή 14 δισεκατομμυρίων

Η Apple ενδέχεται να πληρώσει 14 δισεκατομμυρία δολάρια σε φόρους στην Ιρλανδία. Μια παλαιότερη δικαστική απόφαση διαπιστώθηκε ότι είχε νομικά κενά. Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο (ΔΕΚ) , το Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ διέπραξε μια σειρά νομικών λαθών και πρέπει να αναθεωρήσει την απόφασή του.

Αρχικά, η Apple κρίθηκε αθώα της εκμετάλλευσης ενός νομικού κενού . Είχε την δυνατότητα να εξοικονομήσει 14 δισεκατομμύρια δολάρια σε φόρους που οφείλονταν στην Ιρλανδία μεταξύ 2003 και 2014.

Το 2016, η Apple κατηγορήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για προνομιακή μεταχείριση και φορολογικές περικοπές στην Ιρλανδία. Η εταιρεία επιβλήθηκε εταιρικού φόρου 1% αντί του συνηθισμένου 12,5%, κάτι που αντίκειται στους κανόνες θεμιτού ανταγωνισμού της ΕΕ. Οι δύο πλευρές προσέφυγαν στα δικαστήρια. Ωστόσο, το Γενικό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανακάλεσε την απόφαση της Επιτροπής να πληρώσει φόρους αναδρομικά.

Η νέα απόφαση αναμένεται τους επόμενους μήνες. Το ΔΕΚ δήλωσε ότι οι φορολογικοί νόμοι δεν αποτελούν μέρος της συζήτησης. Ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας, Μάικλ ΜακΓκραθ, δήλωσε ότι η χώρα του δεν παρείχε ποτέ κρατική βοήθεια στην Apple.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *