Smartphones:  μπορούν να προβλέψουν ένα  μεθυσμένο

Smartphones: μπορούν να προβλέψουν ένα μεθυσμένο

Τα smartphones έχουν την δυνατότητα να ανιχνεύουν ένα μεθυσμένο με ακρίβεια 98%. . Η σχετική μελέτη του Πανεπιστημίου Στάνφορντ έδειξε ότι μπορούν να εντοπίζουν με ακρίβεια πότε ένα άτομο είναι μεθυσμένο βασιζόμενοι σε φωνητικά μοτίβα.

Η μελέτη περιελάμβανε 18 άτομα ηλικίας 21 ετών και άνω των οποίων τα μοτίβα φωνής αναλύθηκαν από αισθητήρες για να εντοπιστεί εάν ήταν μεθυσμένοι ή όχι.

Εκπρόσωπος της έρευνας, ανέφερε ότι εξεπλάγη από την ακρίβεια των αποτελεσμάτων . Πρόσθεσε ότι απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να επιβεβαιωθεί η εγκυρότητα αυτών των ευρημάτων.

Πρότεινε ότι αυτά τα ευρήματα θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη μείωση των τραυματισμών και των θανάτων από οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ .

Στη μελέτη, οι συμμετέχοντες έλαβαν δόση αλκοόλ με βάση το σωματικό τους βάρος και έπρεπε να τελειώσουν τα ποτά τους μέσα σε μία ώρα.

Στη συνέχεια, τους δόθηκαν μια σειρά λέξεων. Οι συμμετέχοντες έπρεπε να τα επαναλαμβάνουν δυνατά κάθε ώρα για έως και επτά ώρες, ενώ οι φωνές τους ηχογραφούνταν από smartphone.

Πριν πιουν, οι επιστήμονες μέτρησαν τα επίπεδα αλκοόλ της αναπνοής των συμμετεχόντων . Επίσης έβαλαν τους συμμετέχοντες να καταγράψουν και τις σχετικές λέξεις. Τα επίπεδα αλκοόλ στην αναπνοή μετρήθηκαν επίσης μετά από κάθε 30 λεπτά για έως και επτά ώρες.

Μετά από αυτό, οι ερευνητές εξέτασαν παραμέτρους όπως η συχνότητα και ο τόνος σε βήματα ενός δευτερολέπτου απομονώνοντας τη φωνή του ομιλητή μέσω λογισμικού.

Οι ερευνητές συνέκριναν τα ευρήματα με τα αποτελέσματα του αλκοόλ αναπνοής . Τα βρήκαν εκπληκτικά παρόμοια, υποδεικνύοντας μια ακρίβεια 98% των ευρημάτων του μοντέλου που ανέπτυξαν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *