EU:  Νέο πλαίσιο για λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης

EU: Νέο πλαίσιο για λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης

H Ευρωπαϊκή Ένωση (EU) ενέκρινε νέους κανονισμούς για το λογισμικό και τις υπηρεσίες τεχνητής νοημοσύνης. Αυτό έγινε μαζί με τις εταιρείες που αναπτύσσουν και προσφέρουν παραγωγικά προϊόντα τεχνητής νοημοσύνης. Η ΕΕ έχει γίνει η πρώτη μεγάλη παγκόσμια δύναμη που θεσπίζει τέτοιου είδους κανονισμούς.

Ο Νόμος της ΕΕ για την Τεχνητή Νοημοσύνη θα απαγορεύσει τη χρήση AI για τα ακόλουθα:

  • Συστήματα βιομετρικής κατηγοριοποίησης που χρησιμοποιούν ευαίσθητα χαρακτηριστικά (π.χ. πολιτικές, θρησκευτικές, φιλοσοφικές πεποιθήσεις, σεξουαλικός προσανατολισμός, φυλή)
  • Μη στοχευμένη απόξεση εικόνων προσώπου από το διαδίκτυο ή πλάνα CCTV για τη δημιουργία βάσεων δεδομένων αναγνώρισης προσώπου
  • Αναγνώριση συναισθημάτων στο χώρο εργασίας και στα εκπαιδευτικά ιδρύματα
  • Κοινωνική βαθμολόγηση με βάση την κοινωνική συμπεριφορά ή τα προσωπικά χαρακτηριστικά
  • Συστήματα τεχνητής νοημοσύνης που χειραγωγούν την ανθρώπινη συμπεριφορά για να παρακάμψουν την ελεύθερη βούλησή τους
  • Η τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιήθηκε για να εκμεταλλευτεί τα τρωτά σημεία των ανθρώπων (λόγω ηλικίας, αναπηρίας, κοινωνικής ή οικονομικής κατάστασης)

Θα υπάρξουν ορισμένες εξαιρέσεις βάσει αυτών των κανονισμών της ΕΕ για την επιβολή του νόμου. Τα συστήματα AI μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αναζήτηση συγκεκριμένων ατόμων που είναι θύματα απαγωγής, σεξουαλικής εκμετάλλευσης ή εμπορίας ανθρώπων. Μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για να βοηθήσουν στην πρόληψη τρομοκρατικής επίθεσης και οι αξιωματούχοι επιβολής του νόμου μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν για να βρουν ύποπτους εγκληματίες για διάφορα εγκλήματα, όπως απαγωγή, φόνο και άλλα.

Τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης που ταξινομούνται ως γενικού σκοπού πρέπει να αποκαλύπτουν περιλήψεις σχετικά με το περιεχόμενο που χρησιμοποιούν για εκπαίδευση, καθώς και πώς συμμορφώνονται με τη νομοθεσία της ΕΕ για τα πνευματικά δικαιώματα. Πρέπει επίσης να προσφέρουν την τεχνική τους τεκμηρίωση. Τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης που θεωρούνται ότι έχουν υψηλό αντίκτυπο θα πρέπει να ακολουθήσουν πιο αυστηρούς νόμους, συμπεριλαμβανομένων τρόπων μετριασμού των συστημικών κινδύνων, εκθέσεων για την ενεργειακή τους απόδοση και πολλά άλλα.

Οι εταιρείες που διαπιστωθεί ότι παραβιάζουν αυτούς τους νέους κανονισμούς ενδέχεται να υπόκεινται σε πρόστιμα που κυμαίνονται από 7,5 εκατομμύρια έως 35 εκατομμύρια ευρώ, ανάλογα με τη σοβαρότητα της παράβασης και το μέγεθος της εταιρείας.

Οι νέοι κανονισμοί που εγκρίθηκαν θα πρέπει να ψηφιστούν από τις επιτροπές Εσωτερικής Αγοράς και Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ακολουθούμενες από τελικές ψηφοφορίες από το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο για να γίνουν νόμος της ΕΕ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *