Firefox : θα χρησιμοποιεί AI για την περιήγηση

Firefox : θα χρησιμοποιεί AI για την περιήγηση

Η Mozilla και το πρόγραμμα περιήγησής της Firefox θέλουν να εφαρμόσουν AI για καλύτερη προσβασιμότητα.

Ο Firefox θα χρησιμοποιήσει την τεχνητή νοημοσύνη για να βελτιώσει την προσβασιμότητα. Θα προσφέρει λεζάντες εικόνων που δημιουργούνται από AI για άτομα που βασίζονται σε βοηθητικές τεχνολογίες, όπως προγράμματα ανάγνωσης οθόνης.

Οι λεζάντες εικόνων ή το “εναλλακτικό κείμενο” παρέχουν το απαραίτητο πλαίσιο στους αναγνώστες. Δυστυχώς, πολλοί συγγραφείς αγνοούν το εναλλακτικό κείμενο, με αποτέλεσμα σχεδόν στις μισές από τις εικόνες να λείπουν οι κατάλληλες περιγραφές. Τώρα είναι δυνατή η εκτέλεση ενός τοπικού μοντέλου μηχανικής εκμάθησης για την αυτόματη δημιουργία υπότιτλων χωρίς αποστολή δυνητικά ευαίσθητων πληροφοριών σε διακομιστές.

Ο Firefox 130 θα κυκλοφορήσει στο Nightly Channel με μια νέα δυνατότητα για τον επεξεργαστή PDF που θα δημιουργεί εναλλακτικό κείμενο χρησιμοποιώντας μικρά μοντέλα μηχανικής μάθησης ανοιχτού κώδικα που βασίζονται σε Transformer. Η Mozilla ισχυρίζεται ότι είναι καλοί στην περιγραφή εικόνων χωρίς βαρύ φόρο πόρων. Επομένως, οι χρήστες του Firefox θα πρέπει να λαμβάνουν περιγραφές εικόνων (πρώτα σε PDF) ακόμη και σε λιγότερο ισχυρές συσκευές.

Τα μικρά μοντέλα μπορούν να δημιουργήσουν εναλλακτικό κείμενο με περισσότερες από 200 εκατομμύρια παραμέτρους, ενώ καταλαμβάνουν λιγότερο από 200 MB χώρου στο δίσκο και παρέχουν έξοδο σε λίγα δευτερόλεπτα. Είναι λιγότερο λεπτομερείς και ακριβείς σε σύγκριση με τα σύγχρονα LLM, όπως το πιο πρόσφατο GPT-4, αλλά οι προγραμματιστές δεν θέλουν να κατακλύζουν τους χρήστες με πάρα πολλές πληροφορίες.

2 thoughts on “Firefox : θα χρησιμοποιεί AI για την περιήγηση

  1. Θα πρέπει να υπάρχει μια επιλογή κατά την εγκατάσταση. Εάν ο χρήστης δεν θέλει, τότε η λειτουργία να είναι απενεργοποιημένη από προεπιλογή.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *