Το 2016, η Microsoft ανακοίνωσε ένα πείραμα όπου τα κέντρα δεδομένων θα μπορούσαν να εγκατασταθούν υποβρύχια στους ωκεανούς. Μετά από ορισμένες μικρότερες δοκιμαστικές εκτελέσεις, η εταιρεία εγκατέστησε το κέντρο δεδομένων Βορείων Νήσων, με 864 διακομιστές, κάτω από 117 πόδια νερού από τις ακτές της Σκωτίας την άνοιξη του 2018.
Το 2020, η εταιρεία αποκάλυψε το αποτελέσματα της μεγαλύτερης δοκιμής του για το Project Natick. Επιβεβαίωσε τη θεωρία του ότι η τοποθέτηση ενός κέντρου δεδομένων βαθιά κάτω από το νερό τους επέτρεψε να μην αντιμετωπίσουν τόσα προβλήματα όσα θα είχαν εάν είχαν εγκατασταθεί κανονικά στη στεριά.
Πράγματι, η Microsoft ισχυρίζεται ότι οι υποβρύχιοι διακομιστές υπέστησαν το 1/8 των αστοχιών εξοπλισμού σε σύγκριση με ένα επίγειο κέντρο δεδομένων. Επιπλέον, η Microsoft ισχυρίστηκε ότι τέτοιοι υποβρύχιοι διακομιστές θα μπορούσαν να εγκατασταθούν σε 90 ημέρες, σε σύγκριση με έως και δύο χρόνια για την κατασκευή ενός κέντρου δεδομένων ξηράς.
Ωστόσο, παρά αυτές τις λαμπερές αναφορές πριν από τέσσερα χρόνια, η Microsoft επιβεβαίωσε τώρα αθόρυβα ότι τερμάτισε το πείραμά της στο υποβρύχιο κέντρο δεδομένων. Η εταιρεία «δεν κατασκευάζει υποθαλάσσια κέντρα δεδομένων πουθενά στον κόσμο».
Η υπεύθυνη ομάδα πρόσθεσε:
Δουλέψαμε πάνω σε αυτό, και λειτούργησε. Μάθαμε πολλά για τις λειτουργίες κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας και τις δονήσεις και τις επιπτώσεις στον διακομιστή. Επομένως, θα εφαρμόσουμε αυτές τις γνώσεις σε άλλες περιπτώσεις.
Θα είναι ενδιαφέρον να δούμε τι θα κάνει η Microsoft στη συνέχεια με τα διδάγματα που αντλήθηκαν από αυτό το πείραμα, ειδικά καθώς πιθανότατα θα χρειαστεί τη δημιουργία περισσότερων κέντρων δεδομένων για να συμβαδίσει με την τρέχουσα τάση για την προσφορά υπηρεσιών AI.