Το Chrome 91 κυκλοφορεί σήμερα με βελτιώσεις στην πρόσβαση συστήματος αρχείων και API WebOTP

Το Chrome 91 κυκλοφορεί σήμερα με βελτιώσεις στην πρόσβαση συστήματος αρχείων και API WebOTP

Το Chrome 90 κυκλοφόρησε πριν από ένα μήνα με υποστήριξη για νέα API επαυξημένης πραγματικότητας (AR) και έναν κωδικοποιητή AV1, μεταξύ πολλών άλλων. Σήμερα, το Chrome 91 κυκλοφορεί στο κανάλι Stable, με επικεφαλίδες βελτιώσεις όπως ένα βελτιωμένο API πρόσβασης συστήματος αρχείων και υποστήριξη για την αυτόματη μεταφορά κωδικών πρόσβασης μίας χρήσης (OTP) από SMS σε iframes πολλαπλής προέλευσης στον ιστό.

Το WebOTP API έχει βελτιωθεί για να υποστηρίζει τη μεταφορά OTP από SMS σε iframes πολλαπλής προέλευσης στον ιστό. Η Google ισχυρίζεται ότι αυτό το αίτημα προήλθε από πολλές κοινότητες προγραμματιστών, συμπεριλαμβανομένων των Shopify και iCloud που ενδιαφέρονται να χρησιμοποιήσουν αυτήν τη δυνατότητα για τις δικές τους υπηρεσίες.

Ομοίως, το API πρόσβασης συστήματος αρχείων λαμβάνει βελτιώσεις για να το κάνει φιλικό προς τον χρήστη. Ο στόχος είναι να δοθεί η δυνατότητα στους ιστότοπους να παρέχουν προτάσεις σχετικά με το όνομα του αρχείου και τη θέση αποθήκευσής του όταν αποθηκεύεται ή φορτώνεται.

Όσοι παρακολουθούν στενά τις εκδόσεις του Chrome ενδέχεται να θυμούνται ότι το Chrome 90 έπρεπε να επιτρέπει στους χρήστες να επικολλούν αρχεία μόνο για ανάγνωση από το πρόχειρο αντί να χρειάζεται να βασίζονται σε μεταφορά και απόθεση, αλλά αυτή η λειτουργία καταργήθηκε από αυτήν την κυκλοφορία. Αυτή η ικανότητα κυκλοφορεί σήμερα ως μέρος του Chrome 91.

Όπως αποκλείστηκε η θύρα 554 για συνδέσεις διακομιστή HTTP, HTTPS και FTP στο Chrome 90, η θύρα 10080 θα αποκλειστεί τώρα για τον ίδιο λόγο, η οποία μετριάζει την επίθεση NAT Slipstream 2.0. Εν τω μεταξύ, υπάρχει υποστήριξη για ασφαλή αιτήματα WebSocket μέσω συνδέσεων HTTP / 2.

Δεδομένου ότι οι εφαρμογές Chrome έχουν καταργηθεί τον Ιούνιο του 2021, εισάγονται νέα API για να επιτρέψουν στους προγραμματιστές να μετεγκαταστήσουν τις εφαρμογές τους στον Ιστό διατηρώντας παράλληλα τις αντίστοιχες λειτουργίες τους.

Επεκτείνοντας περισσότερα από την πλευρά των προγραμματιστών,  εισάγεται εξαιρετικά   απαιτητικός κανόνας CSS counters, ο οποίος επιτρέπει την προδιαγραφή και τη χρήση counter styles σε δείκτες λιστών και μετρητές CSS. Επιπλέον, υποστηρίζονται οι μονάδες JSON. Αυτό επιτρέπει στους προγραμματιστές να εισάγουν στατικά JSON αντί να βασίζονται στη λειτουργία fetch () που την ανακτά δυναμικά. Συνεπώς, υπάρχει και η ενσωματωμένη σύνταξη ισχυρισμών εισαγωγής , γεγονός που επιτρέπει τη διαβίβαση περισσότερων πληροφοριών στη δήλωση εισαγωγής.

Όσον αφορά την ευθυγράμμιση με τα καθιερωμένα πρότυπα ιστού, τα περισσότερα προγράμματα περιήγησης δεν σέβονται το χαρακτηριστικό πολυμέσων για το σύνδεσμο [rel = “icon”], παρόλο που οι προδιαγραφές HTML λένε ότι πρέπει. Το Chrome 91 θα τιμήσει αυτό το χαρακτηριστικό σύμφωνα με τις τεκμηριωμένες προδιαγραφές που προχωρούν. Το πρόγραμμα περιήγησης επίσης θα φιλοξενήσει μια σημαία που επιτρέπει στους προγραμματιστές να χρησιμοποιούν κλασικά μπλοκ στατικού αρχικοποιητή. Επιπλέον, θα επιτρέψει τη δυνατότητα δοκιμής της παρουσίας ενός ιδιωτικού πεδίου σε ένα αντικείμενο.

Είναι ενδιαφέρον ότι το Chrome 91 μπορεί επίσης να ενισχύσει ορισμένες εφαρμογές WebAss assemb από την άποψη της απόδοσης, επιτρέποντάς τους να χρησιμοποιούν μεμονωμένες οδηγίες, πολλαπλά δεδομένα (SIMD), η οποία επιτρέπει τον παραλληλισμό σε επίπεδο δεδομένων. Επιπλέον, το πρόγραμμα περιήγησης θα διαθέτει το πλαίσιο πρωτοκόλλου WebTransport που διαθέτει API διακομιστή-πελάτη για ασφαλή πολυπλεξία μεταφοράς δεδομένων. Το Chrome 91 θα τις ενεργοποιήσει επίσης λειτουργικές μονάδες ES σε εργαζόμενους σέρβις.

Οι προγραμματιστές θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να ενεργοποιούν ή να απενεργοποιούν τον προσαρμοστικό ρυθμό πακέτων κατά τη ροή δεδομένων ήχου και βίντεο από τις εφαρμογές τους για τη βελτίωση της διαλειτουργικότητας. Ορισμένα μη τυπικά συμβάντα JS καταργούνται από το Chrome, με εναλλακτικά συμβάντα εισόδου ως εναλλακτική λύση. Μια άλλη βελτίωση για τους προγραμματιστές είναι η έκθεση του Gravity Sensor API που κάνει ακριβώς αυτό που προτείνει το όνομά του στον άξονα x, y και z. Παρόλο που οι καταναλωτές και οι προγραμματιστές μπορούν να χρησιμοποιούν αναγνώσεις από άλλους αισθητήρες, όπως το Accelerometer, για να έχουν εύλογα ακριβείς μετρήσεις, η Google πιστεύει ότι αυτό το API θα είναι υπολογιστικά φθηνό και θα παρέχει πιο ακριβείς τιμές.

Εάν το Chrome στη συσκευή σας δεν έχει ενημερωθεί αυτόματα στην έκδοση 91, μεταβείτε στη Βοήθεια> Σχετικά με το Google Chrome για να ενεργοποιήσετε την ενημέρωση. Επόμενο είναι το Chrome 92 που βρίσκεται επί του παρόντος στο κανάλι Dev, που έχει προγραμματιστεί να φτάσει στο Beta γύρω στις 3 Ιουνίου, με αναμενόμενη κυκλοφορία στις 20 Ιουλίου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *