Τα Windows 11 αναμένεται να κυκλοφορήσουν κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου ή στις αρχές του επόμενου έτους και θα δοθούν προεπισκοπήσεις στους Windows Insiders τις επόμενες ημέρες. Ένα από τα πιο σημαντικά tidbits είναι ότι τα Windows 11 δεν θα υποστηρίζονται «επίσημα» σε παλαιότερους υπολογιστές, συμπεριλαμβανομένων των προϊόντων Surface, σύμφωνα με τη Microsoft.
Παραδόξως, τα Windows 11 έχουν αλλάξει δραματικά τις ελάχιστες απαιτήσεις συστήματος, με την επίσημη τεκμηρίωση της Microsoft να επιβεβαιώνει ότι θα χρειαστείτε νεότερες CPU, 4 GB μνήμης RAM (από 2 GB) και έναν επεξεργαστή / μητρική πλακέτα που υποστηρίζει το TPM 2.0 (Trusted Platform Module), ένα τσιπ υπολογιστή που παρέχει βελτιωμένη ασφάλεια σε επίπεδο υλικού.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, η Microsoft επιβεβαίωσε ότι τα Windows 11 θα προσφέρονται ως δωρεάν αναβάθμιση σε υπολογιστές με Windows 10. Ωστόσο, οι υπάλληλοι της Microsoft αρχικά δεν παρείχαν λεπτομέρειες σχετικά με το τι κάνει μια συσκευή να υποστηρίζεται ή όχι. Μετά την εκδήλωση, η Microsoft δημοσίευσε πολλά έγγραφα υποστήριξης που επισημαίνουν τις ελάχιστες απαιτήσεις συστήματος.
Σύμφωνα με την υποστήριξη έγγραφα, τα Windows 11 επίσημα υποστηρίζονται μόνο εάν η συσκευή τροφοδοτείται από επεξεργαστές Intel Core 8ης γενιάς, AMD Ryzen 2000 και νεότερους επεξεργαστές.
Εάν οι μάρκες σας είναι παλαιότερες από την 8η γενιά, δεν θα μπορείτε να εκτελέσετε επίσημα τα Windows 11 σύμφωνα με τη Microsoft. Στην πραγματικότητα, ένας εκπρόσωπος της Microsoft επιβεβαίωσε ότι όλες οι συσκευές Surface δεν θα έχουν την αναβάθμιση στα Windows 11.
Η λύση της Microsoft είναι απλή: χρησιμοποιήστε τα Windows 10 έως το 2025 ή αγοράστε έναν νέο υποστηριζόμενο υπολογιστή.
Υποστηριζόμενοι επεξεργαστές Intel για Windows 11
- Intel 8th Gen, 9th Gen, 10th Gen, 10th Gen, 11th Gen και νεότερο.
- Intel Xeon Skylake-SP, Cascade Lake-SP, Cooper Lake-SP και Xeon Ice Lake-SP.
Υποστηρίζονται επίσης νέοι επεξεργαστές Pentium και Celeron.
Υποστηρίζονται επεξεργαστές AMD για Windows 11
- AMD Ryzen 2000, 3000, 4000 και 5000.
- AMD Ryzen Threadripper 2000, 3000 και Pro 3000.
- AMD EPYC 2ης γενιάς και EPYC 3ης γενιάς.
Η παραπάνω λίστα καθορίζει την ικανότητά σας να αναβαθμίσετε ή όχι. Εάν χρησιμοποιείτε παλαιότερους υπολογιστές, δεν θα μπορείτε να κάνετε αναβάθμιση σε Windows 11 ακόμα και αν πληροίτε το TPM 2.0 και άλλες απαιτήσεις.
Η τεκμηρίωση της Microsoft ανέφερε προηγουμένως ότι θα επιτρέπεται σε παλαιότερες συσκευές να εγκαταστήσουν το νέο λειτουργικό σύστημα, αλλά η αναβάθμιση δεν θα ενημερωθεί. Ωστόσο, η Microsoft κατάργησε το έγγραφο αφού οι χρήστες ανακάλυψαν τις απαιτήσεις «μαλακών» και «σκληρών» δαπέδων.
Η νέα σελίδα επιβεβαίωσε την απαίτηση CPU 8ης γενιάς + και το TPM 2.0.
Ένας εκπρόσωπος της Microsoft επιβεβαίωσε ανεξάρτητα τις απαιτήσεις της CPU που αναφέρονται στην ενημερωμένη τεκμηρίωση.
Το μεγάλο ερώτημα λοιπόν είναι τι θα συμβεί σε υπολογιστές που δεν είναι κατάλληλοι για Windows 11 όταν το νέο λειτουργικό σύστημα θα τεθεί σε λειτουργία αργότερα φέτος ή στις αρχές του επόμενου έτους; Μπορείτε να συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τα Windows 10 με ενημερώσεις ποιότητας έως το 2025 ή να παρακάμψετε αυτές τις λεγόμενες «απαιτήσεις» και να εγκαταστήσετε ανεπίσημα το νέο λειτουργικό σύστημα.
Θυμηθείτε ότι τα Windows 11 είναι ακόμα Windows και μπορούμε να εκτελέσουμε το λειτουργικό σύστημα σε επίσημα “μη υποστηριζόμενα” υπολογιστές. Χάρη στη διαρροή build, είναι επίσης πολύ σαφές ότι οι συσκευές που χρησιμοποιούν ήδη τα Windows 10 θα πρέπει να μπορούν να χειρίζονται τα Windows 11 χωρίς προβλήματα.
Επίσης, το “μη υποστηριζόμενο” δεν σημαίνει ότι δεν λειτουργεί. Αυτό σημαίνει ότι η Microsoft δεν θα σας βοηθήσει όταν αντιμετωπίζετε προβλήματα.