Η Ericsson έχει ανακοινώσει ότι έχει ενωθεί με το MIT για την εργασία σε δύο ερευνητικά προγράμματα που θα βοηθήσουν για την κατασκευή νέων υποδομών δικτύου για να παραδώσει το υλικό που θα μπορούσε να τροφοδοτήσει την επόμενη γενιά 5G και 6G δίκτυα κινητής τηλεφωνίας. Συγκεκριμένα, θα δουλέψουν σε λιθιονικά τσιπ για να επιτρέψουν τον νευρομορφικό υπολογισμό.
Με τα νέα λιθιονικά τσιπ για την τροφοδοσία νευρομορφικών υπολογιστών, θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί πλήρως γνωστική επεξεργασία AI με μειωμένη λειτουργική πολυπλοκότητα και κατανάλωση ενέργειας σε σύγκριση με σήμερα. Αυτό όχι μόνο σημαίνει βελτιωμένη απόδοση δικτύου, αλλά και φορείς εκμετάλλευσης κινητής τηλεφωνίας σε όλο τον κόσμο θα μπορούν τελικά να μειώσουν τη χρήση ενέργειας.
Οι συνεργάτες θα ερευνήσουν επίσης δίκτυα κινητής τηλεφωνίας που συνδέονται με τρισεκατομμύρια αισθητήρες και άλλες συσκευές μηδενικής ενέργειας και θα τα τροφοδοτήσουν χρησιμοποιώντας ένα ραδιοφωνικό σήμα. Η τροφοδοσία συσκευών μηδενικής ενέργειας με ένα μόνο ραδιοφωνικό σήμα έχει χαρακτηριστεί ως σημαντική πρόκληση τεχνολογίας από την Ericsson, αλλά ανοίγει πολλές δυνατότητες στην έξυπνη πόλη.
Συζητώντας το έργο τους, ο Magnus Frodigh, επικεφαλής της Ericsson Research, δήλωσε:
«Το 5G οδηγεί σε ένα πλήρως πραγματοποιημένο IoT και μας φέρνει πιο κοντά σε έναν πραγματικά συνδεδεμένο κόσμο. Τα τεράστια ποσά μικροσκοπικών συσκευών IoT και των γνωστικών δικτύων που βασίζονται σε AI είναι δύο οδηγοί του επόμενου άλματος προς τα εμπρός. Συνεργαζόμενοι με τις λαμπρές ομάδες του MIT, ελπίζουμε να αναπτύξουμε το υλικό που θα το κάνει αυτό δυνατό ».
Το ζευγάρι δεν έδωσε προθεσμία για την έρευνά τους, αλλά σίγουρα θα ήταν ενδιαφέρον να δούμε αν επιτυγχάνουν στους στόχους τους. Εταιρείες σε όλο τον κόσμο έχουν ήδη ξεκινήσει να εργάζονται σε δίκτυα κινητής τηλεφωνίας 6G τα οποία αναμένεται να ξεκινήσουν να αναπτύσσονται το 2030