Η Γαλλία επέβαλε πρόστιμο 500 εκατομμυρίων ευρώ στη Google  λόγω έλλειψης συμφωνίας με εκδότες ειδήσεων

Η Γαλλία επέβαλε πρόστιμο 500 εκατομμυρίων ευρώ στη Google λόγω έλλειψης συμφωνίας με εκδότες ειδήσεων

Το Google να τιμωρείται στη Γαλλία δεν είναι κάτι νέο. Μόλις τον περασμένο μήνα, κατέληξε σε διακανονισμό 220 εκατομμυρίων ευρώ (268 εκατομμύρια δολάρια) με τον αντιμονοπωλιακό παρατηρητή της χώρας σχετικά με τις πρακτικές διαφήμισης. Τώρα, έχει επιβληθεί πρόστιμο περισσότερο από το διπλάσιο αυτού του ποσού, καθώς έχει επιβληθεί ποινή 500 εκατομμυρίων ευρώ (592 εκατομμύρια δολάρια) για μη συμμόρφωση με τις εντολές των γαλλικών ρυθμιστικών αρχών.

Το ζήτημα σχετίζεται με το ότι η Google δεν κατέληξε σε συμφωνία με τους εκδότες ειδήσεων της Γαλλίας σχετικά με το πόσο θα τους πλήρωνε για την εμφάνιση του περιεχομένου τους στο πρόγραμμα της Έκθεσης ειδήσεων. Για όσους δεν το γνωρίζουν, το Google News Showcase είναι ένα πρόγραμμα αδειοδότησης που επιτρέπει στους εκδότες να δημιουργούν έσοδα από το περιεχόμενό τους μέσω “βελτιωμένων εμπειριών αφήγησης”. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η Google μπορεί επίσης να πληρώσει εκδότες για να εκθέσει άρθρα με paywall, ώστε οι αναγνώστες να μπορούν να τα διαβάσουν δωρεάν. Αυτό όχι μόνο επιτρέπει στους εκδότες να προσεγγίσουν ένα ευρύτερο κοινό ενώ αποζημιώνονται οικονομικά, αλλά επίσης επιτρέπει στους καταναλωτές να βλέπουν περιεχόμενο που ενδέχεται να μην ήταν προσβάσιμο σε αυτούς διαφορετικά. Είναι διαθέσιμο σε μερικές χώρες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Αργεντινή, η Αυστραλία και η Ινδία, μεταξύ άλλων.

Βασικά, οι γαλλικές αρχές επέβαλαν το πρόστιμο επειδή η Google δεν κατάφερε να καταλήξει σε συμφωνία με τους κορυφαίους εκδότες ειδήσεων της χώρας, όπως η APIG, η SEPM και η AFP, παρά τις εντολές των ρυθμιστικών αρχών να πραγματοποιήσουν συνομιλίες εντός τριών μηνών μετά την αίτησή τους από έναν εκδότη. Τα πρακτορεία ειδήσεων λένε ότι οι συνομιλίες από την Google δεν πραγματοποιήθηκαν με καλή πίστη.

Εκτός από την καταβολή του μεγάλου προστίμου, η Google οφείλει επίσης να υποβάλει προτάσεις σχετικά με προγράμματα αποζημίωσης για τα πρακτορεία ειδήσεων εντός των επόμενων δύο μηνών ή να αντιμετωπίσει έως 900.000 ευρώ (1,07 εκατομμύρια δολάρια) την ημέρα μόλις λήξει αυτή η προθεσμία. Η εταιρεία είχε τα εξής να πει σχετικά με την ποινή:

Ο στόχος μας παραμένει ο ίδιος: θέλουμε να γυρίσουμε τη σελίδα με μια οριστική συμφωνία. Θα λάβουμε υπόψη τα σχόλια της Γαλλικής Αρχής Ανταγωνισμού και θα προσαρμόσουμε τις προσφορές μας.

[…] Έχουμε ενεργήσει με καλή πίστη σε όλη τη διαδικασία. Το πρόστιμο αγνοεί τις προσπάθειές μας για επίτευξη συμφωνίας και την πραγματικότητα του τρόπου λειτουργίας των ειδήσεων στις πλατφόρμες μας.

Προηγούμενα έγγραφα δικαστηρίου έδειξαν ότι η Google συμφώνησε να πληρώσει 121 εκδότες ειδήσεων συνολικού ποσού 64 εκατομμυρίων ευρώ (76 εκατομμύρια δολάρια) για μια περίοδο τριών ετών για να τερματίσει την υπόθεση, αλλά αυτή η προσφορά σαφώς δεν ήταν αρκετή για τα γαλλικά πρακτορεία. Απομένει να δούμε αν ο τεχνολογικός γίγαντας θα μπορέσει να καταλήξει σε αμοιβαία επωφελής συμφωνία με γαλλικά ειδησεογραφικά πρακτορεία μέσα στους επόμενους δύο μήνες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *