Το λογισμικό υποκλοπής NSO φέρεται να χρησιμοποιήθηκε για να στοχεύσει ακτιβιστές και δημοσιογράφους

Το λογισμικό υποκλοπής NSO φέρεται να χρησιμοποιήθηκε για να στοχεύσει ακτιβιστές και δημοσιογράφους

Οι κριτικοί έχουν προηγουμένως ισχυριστεί ότι το λογισμικό κατασκοπίας του NSO Group είχε υποστεί κακή χρήση για να στοχεύσει τα μέσα ενημέρωσης και άλλους αθώους ανθρώπους, αλλά νέα ευρήματα ενδέχεται να αποκάλυψαν την έκταση αυτής της κατάχρησης. Η Washington Post έχει μοιραστεί μια έρευνα πολλών εταίρων υποστηρίζοντας ότι το λογισμικό NSO’s Pegasus χρησιμοποιήθηκε για να χακάρει με επιτυχία 37 τηλέφωνα, μεταξύ των οποίων δημοσιογράφοι, ακτιβιστές και τις δύο γυναίκες που βρίσκεται πλησιέστερα προς δολοφονήθηκε Σαουδική δημοσιογράφο JamalKhashoggi.

Τα θύματα ήταν σε λίστα 50.000 αριθμών τηλεφώνου της εποχής του 2016 από χώρες που πιστεύεται ότι διεξήγαγαν εκτεταμένη παρακολούθηση και χρήση εργαλείων NSO, όπως η Ουγγαρία και η Σαουδική Αραβία. Η λίστα περιελάμβανε 1.000 άτομα που δεν ταιριάζουν προφανώς με τους εγκληματικούς στόχους του λογισμικού, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 600 πολιτικών, 189 δημοσιογράφων, 85 ακτιβιστών για τα ανθρώπινα δικαιώματα και 65 στελεχών επιχειρήσεων.

Περίπου δώδεκα Αμερικανοί που εργάζονταν στο εξωτερικό ήταν στη λίστα, αλλά οι συνεργάτες της έρευνας δεν μπορούσαν να πραγματοποιήσουν εγκληματολογικές μελέτες στα περισσότερα τηλέφωνά τους ή να βρουν αποδεικτικά στοιχεία για επιτυχημένες παραβιάσεις. Η NSO είπε προηγουμένως ότι το Pegasus δεν μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να παρακολουθεί αμερικανικές συσκευές.

Η NSO αρνήθηκε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς που απορρέουν από την έρευνα. Υποστήριξε ότι οι πληροφορίες δεν είχαν “καμία πραγματική βάση” και απέρριψε την ιδέα ότι το  Pegasus χρησιμοποιήθηκε για να στοχεύσει τον Khashoggi ή τους συνεργάτες του. Υποστήριξε ότι έκλεισε την πρόσβαση «πολλές φορές» σε σχέση με παρελθούσες καταχρήσεις και ότι η λίστα ήταν πολύ μεγάλη για να επικεντρωθεί αποκλειστικά σε αριθμούς που θα είχαν στοχεύσει οι χώρες-πελάτες. Η εταιρεία προχώρησε στο σημείο να προσλάβει έναν δικηγόρο δυσφήμισης, τον Thomas Clare, ο οποίος κατηγόρησε τους συνεργάτες της έρευνας ότι “παρερμήνευσαν και παρεξήγησαν” δεδομένα ενώ έκανε “κερδοσκοπικές και αβάσιμες υποθέσεις”.

Η NSO έχει ιστορικά καρφιτσώσει αξιώσεις κατάχρησης στις ίδιες τις χώρες και είπε ότι εξέτασε τα αρχεία ανθρωπίνων δικαιωμάτων ενός συγκεκριμένου έθνους προτού δραστηριοποιηθεί.

Η έκθεση έρχεται ενάμισι χρόνο μετά το μήνυμά τουFacebookNSO στογια τογια φερόμενη ενεργοποίηση επιθέσεων κατά της WhatsApp και λίγους μήνες μετά το ισχυρισμό του Citizen Lab ότι το λογισμικό NSO χρησιμοποιήθηκε για να πειραχτεί το Al Jazeera jiPhoneεθνικών μαςτωνχρησιμοποιώντας ένα ελάττωμα iMessage. Όσο και αν είναι αληθείς οι κατηγορίες, θα επηρεάσουν τουλάχιστον τη φήμη της NSO – αμφισβητούν τον ισχυρισμό της εταιρείας ότι εξυπηρετεί μόνο πελάτες που επιδιώκουν προφανείς στόχους όπως οι τρομοκράτες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *