TikTok: Νέο  πρόστιμο 750.000 ευρώ για “παραβίαση της ιδιωτικής ζωής των παιδιών”

TikTok: Νέο πρόστιμο 750.000 ευρώ για “παραβίαση της ιδιωτικής ζωής των παιδιών”

Η Ολλανδική Αρχή Προστασίας Δεδομένων (DPA) αποφάσισε να επιβάλει στην TikTok  ένα τεράστιο χρηματικό ποσό λόγω μη συμμόρφωσης με ορισμένες παρεχόμενες οδηγίες. Η πλατφόρμα κοινής χρήσης βίντεο έχει επιβληθεί πρόστιμο 750.000 ευρώ, καθώς διαπιστώθηκε ότι παραβιάζει τον κανονισμό που αναφέρεται στο άρθρο 12 παράγραφος 1 του γενικού κανονισμού προστασίας δεδομένων της ΕΕ (GDPR).

Το TikTok προφανώς παρείχε μόνο τις πολιτικές απορρήτου και χρήσης της εφαρμογής στους Ολλανδούς χρήστες στην αγγλική γλώσσα αντί να την προσφέρει στα εγγενή Ολλανδικά. Και όπως προαναφέρθηκε, αυτό αντίκειται στο άρθρο 12 παράγραφος 1 του GDPR που απαιτεί από τις εταιρείες να κοινοποιούν αυτές τις πληροφορίες με “συνοπτικό, διαφανή, κατανοητό και εύκολα προσβάσιμο” τρόπο. Ουσιαστικά, η Ολλανδική DPA πιστεύει ότι η εταιρεία που ανήκει στο ByteDance “απέτυχε να παράσχει επαρκή εξήγηση για το πώς η εφαρμογή συλλέγει, επεξεργάζεται και χρησιμοποιεί προσωπικά δεδομένα”. Και δεδομένου ότι πολλά μικρά παιδιά χρησιμοποιούν την πλατφόρμα, το DPA θεώρησε ότι αυτό το βήμα ήταν απαραίτητο.

Το DPA επαίνεσε επίσης το TikTok για την πραγματοποίηση ορισμένων αλλαγών στην εφαρμογή για να το κάνει πιο ασφαλές για τα παιδιά. Για παράδειγμα,η επιλογή για μεγαλύτερο γονικό έλεγχο έχει προστεθεί. Η κ. Verdier της Ολλανδικής DPA δήλωσε:

Μπορεί να είναι διασκεδαστικό να φτιάξετε βίντεο μαζί και να δείτε τι κάνουν άλλοι. Υπάρχουν όμως και άτομα που χρησιμοποιούν το TikTok για λάθος λόγους. Άτομα που μοιράζονται βίντεο που προορίζονται να είναι απόρρητα, εκφοβίζουν χρήστες ή ασχολούνται με συμπεριφορά καλλωπισμού. Το DPA χαιρετίζει τις αλλαγές που έκανε το TikTok.

Ωστόσο, η ολλανδική αρχή εξακολουθεί να μην είναι απόλυτα ικανοποιημένη από το γεγονός ότι οι χρήστες, ιδίως οι νεότεροι, μπορούν ακόμα να λένε την ηλικία τους για να μπουν στην πλατφόρμα και να δουν ακατάλληλο περιεχόμενο. 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *