Η Samsung παίρνει τον θρόνο της Intel ως κορυφαίος κατασκευαστής ημιαγωγών

Η Samsung παίρνει τον θρόνο της Intel ως κορυφαίος κατασκευαστής ημιαγωγών

Βάσει των εσόδων της, η Samsung Electronics ανέκτησε την νούμερο ένα θέση του κατασκευαστή ημιαγωγών πίσω από ένα ισχυρό τρίμηνο του 2021, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της IC Insight The McClean Report, η οποία ερευνά την κατάσταση της βιομηχανίας ημιαγωγών αρκετές περιοχές. 

Η νοτιοκορεατική εταιρεία σημείωσε αύξηση 19 % στις συνολικές πωλήσεις IC σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2021, αποφέροντας συνολικά 20,29 δισεκατομμύρια δολάρια μόνο την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου. Από το ποσό αυτό, 19,26 δισεκατομμύρια δολάρια προήλθαν από πωλήσεις ολοκληρωμένου κυκλώματος (IC), ενώ τα υπόλοιπα 1,03 δισεκατομμύρια δολάρια προήλθαν από πωλήσεις οπτοηλεκτρονικών, αισθητήρων και διακριτών (OSD).

Από την άλλη πλευρά, η Intel πέτυχε μικρότερη αύξηση κατα 3% του QoQ   (Quarter-over-Quarter), η οποία είχε ως αποτέλεσμα  πωλήσεις τσιπ 19,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Για αναφορά, η AMD, η οποία γενικά θεωρείται ότι διαθέτει ανταγωνιστικό χαρτοφυλάκιο CPU σε σύγκριση με την Intel, απέφερε συγκριτικά 3,85 δισεκατομμύρια δολάρια.

Είναι ενδιαφέρον ότι η IC Insights είχε ήδη προβλέψει μια τέτοια αλλαγή  στα βασίλεια των ημιαγωγών τον Μάιο – αν και τόσο η Intel όσο και η Samsung κέρδισαν την έκθεση του αναλυτή της αγοράς κατά σχεδόν 3 δισεκατομμύρια δολάρια.

Σύμφωνα με τη σημερινή έκθεση, η Samsung έχει κατακτήσει την κορυφαία θέση κυρίως λόγω της ανερχόμενης ASP (Μέσης Τιμής Πώλησης) των NAND και DRAM, με το τελευταίο να είναι ένα σημαντικό πλεονέκτημα υψηλής έντασης έναντι της Intel, η οποία δεν παράγει RAM. Η Samsung ήταν τελευταία φορά ο κορυφαίος κατασκευαστής το τρίτο τρίμηνο του 2018 – και πάλι λόγω των ισχυρών αποτελεσμάτων NAND και DRAM εν μέσω έλλειψης αγοράς. Σήμερα, οι λόγοι για τις ελλείψεις και την αυξημένη ζήτηση είναι ελαφρώς διαφορετικοί – αλλά το αποτέλεσμα φαίνεται να είναι το ίδιο.

Ωστόσο, η Intel εξακολουθεί να είναι ο de-facto βασιλιάς του λόφου των εταιρειών που συνδέονται με ημιαγωγούς. 

Η McClean Report παραθέτει περαιτέρω τις δέκα κορυφαίες εταιρείες στον χώρο των ημιαγωγών, όπου αποκαλύπτεται ότι η TSMC πέτυχε την τρίτη θέση με έσοδα 13,31 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αυξημένα κατά 3 τοις εκατό από το προηγούμενο τρίμηνο. Τέλος, προσθέτοντας τη σημασία της κατασκευής και της τιμολόγησης στην αγορά NAND σε πολλές βασικές γραμμές του κατασκευαστή, η Sk Hynix κατάφερε να πάρει την τέταρτη θέση με τη μεγαλύτερη αύξηση των εσόδων της QoQ: 21 τοις εκατό σε τρίμηνο, την υψηλότερη μεταξύ των 10 κορυφαίων πωλητών, στα 9,21 δισεκατομμύρια δολάρια. 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *