H Samsung προωθεί τμήματα μνήμης 512 GB DDR5-7200

H Samsung προωθεί τμήματα μνήμης 512 GB DDR5-7200

Αυτή την εβδομάδα στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου ημιαγωγών Hot Chips, το τμήμα μνήμης της Samsung παρουσίασε μια αφίσα/διαφάνειες για ένα έργο στο οποίο εργάζεται αυτή τη στιγμή με εντυπωσιακά τελικά αποτελέσματα. Η εταιρεία περιγράφει μια μονάδα μνήμης DDR5 512 GB, που λειτουργεί σε DDR5-7200, σχεδιασμένη για διακομιστές και επιχειρήσεις. Αυτό είναι ένα βήμα παραπάνω από τις μονάδες 256 GB στην κορυφή της αγοράς σήμερα, αλλά για να φτάσει εκεί, η Samsung εισήγαγε μερικές νέες δυνατότητες και λειτουργίες.

Σύμφωνα με τις τυπικές προδιαγραφές DDR5, οι μονάδες θα λειτουργούν στα 1,1 βολτ με τυπικούς χρονισμούς JEDEC DDR5-7200, ωστόσο ακόμη και η JEDEC δεν έχει δηλώσει επίσημο πρότυπο DDR5-7200 σε αυτό το στάδιο, επιλέγοντας μόνο να μεταβεί στο DDR5-6400. Υπάρχουν θέσεις κράτησης θέσεων για μελλοντικά πρότυπα, όπως το DDR5-7200, και με βάση τον τρόπο με τον οποίο οι καθυστερήσεις αυξάνονται από χαμηλότερη ταχύτητα σε υψηλότερη ταχύτητα, αυτές θα πρέπει να είναι στο πεδίο των 50-50-50 σε 60-60-60*.

.

Στο πλαίσιο της παρουσίασης, η Samsung δηλώνει ότι η εισαγωγή του Same-Bank refresh (SBR) στο DDR5 θα αυξήσει την απόδοση της συνδεσιμότητας με το δίαυλο DRAM κατά σχεδόν 10%, με το DDR4-4800 να δείχνει την καλύτερη απόδοση από πλευράς ενέργειας από bit Το

Για να υποστηρίξει τα υψηλότερα ποσοστά μεταφοράς μνήμης του DDR5, η Samsung παρουσίασε ένα νέο DFE (Decision Feedback Equalizer) για καλύτερη σταθερότητα σήματος. Επιτρέπει μια πιο μεταβλητή τοποθεσία διαδρομής δεδομένων, καθώς και τεχνικές βαθμονόμησης ανά pin.

Ένα από τα μεγάλα πράγματα σχετικά με την αύξηση της χωρητικότητας στη μνήμη είναι ότι καταλήγετε να στοιβάζετε περισσότερη μνήμη μαζί. Από την πλευρά τους, η Samsung δηλώνει ότι μπορούν να στοιβάζουν 8 DDR5 μαζί και να είναι ακόμα μικρότεροι από 4 DDR4. Αυτό επιτυγχάνεται με την αραίωση κάθε μήτρας, αλλά και με νέες τοπογραφίες σύνδεσης μέσω πυριτίου που επιτρέπουν μειωμένο χάσμα μεταξύ των μήτρων έως και 40%. Αυτό συνεργάζεται με νέες τεχνολογίες ψύξης μεταξύ των μήτρων για να βοηθήσει στη θερμική απόδοση.

Όσον αφορά την τροφοδοσία, γνωρίζουμε ότι ένας από τους οδηγούς για τις νεότερες προδιαγραφές μνήμης του JEDEC είναι η χαμηλότερη ισχύς και για το DDR5 το κύριο πράγμα εκτός από τη χαμηλότερη τάση είναι να φέρει τον ρυθμιστή τάσης από τη μητρική πλακέτα στη μονάδα μνήμης. Αυτό επιτρέπει στον κατασκευαστή της μονάδας μνήμης να ελέγχει αυστηρότερα τις απαιτήσεις ισχύος και την κατανάλωση της μνήμης, ειδικά αν η μητρική πλακέτα είναι ένα πολύ φθηνό μοντέλο που μπορεί να παραβιάσει τα πολύτιμα εξαρτήματα σε επίπεδο ρύθμισης τάσης. Για αυτήν τη μονάδα 512 GB, η Samsung χρησιμοποιεί ένα υψηλής απόδοσης Power Management IC (PMIC)-η Samsung ως εταιρεία διαθέτει μεγάλη εμπειρία PMIC μέσω των άλλων ηλεκτρονικών τμημάτων της, οπότε χωρίς αμφιβολία μπορούν να αποκτήσουν υψηλή απόδοση εδώ. Η Samsung αναφέρει επίσης ότι το PMIC της έχει μειώσει τον θόρυβο, επιτρέποντας τη λειτουργία χαμηλότερης τάσης, και επίσης χρησιμοποιεί μια διαδικασία High-K Metal Gate (που εισήχθη σε CPU στα 45nm) σε μια πρώτη για DRAM.

Στο τέλος του slide deck από τη Samsung, αναφέρει ότι η πρώτη μονάδα 512 GB θα πρέπει να είναι έτοιμη για μαζική παραγωγή έως το τέλος του 2021-δεν είναι σαφές εάν πρόκειται για μονάδα DDR5-7200 ή για κάτι άλλο, όπως θα μπορούσε να ερμηνευτεί η διαφάνεια διαφορετικά. Αλλά μια από τις βασικές πτυχές αυτής της συζήτησης είναι όταν η αγορά αναμένει να συμβεί το crossover των DDR4 και DDR5: η Samsung έχει προγραμματίσει ένα μεγάλο παράθυρο 2023-2024 για αυτό το crossover, το οποίο ευθυγραμμίζεται με τις προβλέψεις άλλων αναλυτών της αγοράς.

Αυτά τα πράγματα θα κοστίσουν ακόμα αρκετά χρήματα, πράγμα που με κάνει να αναρωτιέμαι τι σημαίνει αυτό για τους καταναλωτές. Αυτή τη στιγμή η προσφορά μονάδων 32 GB (UDIMM) φαίνεται να είναι άφθονη για όσους θέλουν μνήμη 128 GB σε ένα καταναλωτικό σύστημα. Η έλευση αυτών των νέων πακέτων μνήμης από τη Samsung μπορεί να υποδηλώνει μια διαδρομή προς μονάδες 64 GB για το DDR5 στην πλατφόρμα καταναλωτών, ωστόσο μπορείτε να στοιχηματίσετε ότι θα παραμείνουν για λίγο στην επιχείρηση, καθώς θα επιβάλλουν μια πριμοδότηση τιμής.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *