Μια ομάδα νυν και πρώην εργαζομένων της Apple πρόσφατα ενώθηκαν και κάλεσαν τους συναδέλφους να μοιραστούν ιστορίες διακρίσεων, παρενόχλησης και αντιποίνων που είχαν βιώσει στην εταιρεία. Από τις 27 Αυγούστου, η ομάδα που ονομάζεται #AppleToo είπε ότι έχει συλλέξει 500 τέτοιες ιστορίες – τώρα, άρχισε να τις δημοσιεύει στην επίσημη σελίδα της Medium. Η Cher Scarlett, μηχανικός ασφαλείας της Apple και το πρόσωπο του κινήματος, έγραψε στο Medium ότι θα μοιραστεί πέντε ιστορίες τη φορά “καθώς το συναισθηματικό βάρος στο διάβασμα αυτών είναι βαρύ”.
Δύο από τα πέντε πρώτα αφορούν σεξουαλική παρενόχληση, ένα από τα οποία αφορούσε ένα άντρα αφεντικό να χρησιμοποιεί τη θέση εξουσίας του σε μια γυναίκα υπάλληλο. Αργότερα, αυτή η υπάλληλος αποβλήθηκε από μια συνέντευξη αφού η ομάδα πρόσληψης κατάλαβε ποια ήταν. Μια άλλη ιστορία ήταν από έναν μαύρο εργαζόμενο λιανικής στο Ηνωμένο Βασίλειο που προσπάθησε να κάνει τα αφεντικά τους να κάνουν κάτι για τον ρατσισμό και τις μικροεπιθέσεις στο χώρο εργασίας χωρίς αποτέλεσμα. Μια γυναίκα υπάλληλος μίλησε για το πώς έγινε στόχος ενός ατόμου στην ομάδα της και πώς η διοίκηση δεν έκανε τίποτα γι ‘αυτό. Και το τελευταίο αφορά μια υπάλληλο που δέχθηκε επίθεση στο κατάστημά της από έναν πελάτη και δεν έλαβε υποστήριξη από τη διεύθυνση.
Εάν τελικά η Scarlett δημοσιεύσει όλες τις υποβολές που έλαβε, αυτές είναι μόνο πέντε από τις πολλές που θα διαβάσουμε. Το κίνημα #AppleToo είπε στο Twitter, ωστόσο, ότι το 75 τοις εκατό μοιράζονται ένα κοινό θέμα: Περιλαμβάνουν κάποια μορφή διάκρισης. Σχεδόν οι μισές από αυτές αφορούν σεξισμό, αντίποινα και αναφορές ανθρώπινου δυναμικού που τελικά απορρίφθηκαν. Το ένα τέταρτο από αυτά αφορούσε ρατσισμό και ικανότητα και οι περισσότερες ιστορίες παρενόχλησης και επίθεσης είχαν σεξουαλικό χαρακτήρα.
Σε συνέντευξή της η Σκάρλετ είπε ότι αισθάνεται “ότι η εταιρεία πρέπει να λογοδοτήσει επειδή δεν θεωρεί τον εαυτό της υπεύθυνο. Οι άνθρωποι θέλουν να αισθάνονται ότι ακούγονται. Και δεν αισθάνονται ότι ακούγονται από την Apple.” Πρόσθεσε ότι ορισμένοι εργαζόμενοι που ήταν με τον τεχνολογικό γίγαντα για δεκαετίες ένιωθαν ότι η ηγεσία τους άκουγε, αλλά αυτό δεν ισχύει πλέον.
Όταν πρωτοεμφανίστηκαν τα νέα για το κίνημα #AppleToo, η Apple είπε σε μια δήλωση: «Λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη όλες τις ανησυχίες και διερευνούμε διεξοδικά κάθε φορά που δημιουργείται ανησυχία και, σεβόμενοι την ιδιωτικότητα των εμπλεκόμενων ατόμων, δεν συζητάμε συγκεκριμένα τα θέματα των εργαζομένων ».