Η Ευρώπη μπορεί να απαιτεί από όλους τους κατασκευαστές τηλεφώνων να χρησιμοποιούν φόρτιση USB-C

Η Ευρώπη μπορεί να απαιτεί από όλους τους κατασκευαστές τηλεφώνων να χρησιμοποιούν φόρτιση USB-C

Η Ευρώπη μπορεί να απαιτεί από όλους τους κατασκευαστές να χρησιμοποιούν φόρτιση USB-C για όλα τα τηλέφωνα και τις ηλεκτρονικές συσκευές, σύμφωνα με μια νέα απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πρόταση. Στοχεύει στη μείωση των ηλεκτρονικών αποβλήτων και της “ταλαιπωρίας των καταναλωτών” που προκαλούνται από διαφορετικούς και ασύμβατους φορτιστές που εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται. Η Επιτροπή ζητά επίσης από τους κατασκευαστές να διαχωρίσουν την πώληση φορτιστών με ηλεκτρονικές συσκευές. 

“Με τη σημερινή πρόταση … το USB-C θα γίνει η τυπική θύρα για όλα τα smartphone, tablet, κάμερες, ακουστικά, φορητά ηχεία και φορητές κονσόλες βιντεοπαιχνιδιών”, σύμφωνα με την έκθεση. 

Η ΕΕ δήλωσε ότι η συνεργασία της με τη βιομηχανία κατάφερε να μειώσει τον αριθμό των φορτιστών κινητών τηλεφώνων από 30 σε 3 κατά την τελευταία δεκαετία. Ένα από αυτά τα τρία είναι η θύρα Lightning της Apple που χρησιμοποιείται από το 20 % περίπου των συσκευών που πωλούνται στην Ευρώπη. Η ΕΕ ελπίζει να αλλάξει αυτή την κατάσταση, σύμφωνα με δήλωση της εκτελεστικής αντιπροέδρου Margrethe Vestager: Οι

Ευρωπαίοι καταναλωτές ήταν πολύ απογοητευμένοι για τους ασυμβίβαστους φορτιστές που συσσωρεύονταν στα συρτάρια τους. Δώσαμε στη βιομηχανία άφθονο χρόνο για να βρει τις δικές του λύσεις, τώρα ο χρόνος είναι ώριμος για νομοθετική δράση για έναν κοινό φορτιστή. Αυτή είναι μια σημαντική νίκη για τους καταναλωτές και το περιβάλλον μας και σύμφωνα με τις πράσινες και ψηφιακές φιλοδοξίες μας.

Όταν ένας κοινός φορτιστής ψηφίστηκε για πρώτη φορά από την ΕΕ πέρυσι, η Apple εξέδωσε μια δήλωση λέγοντας ότι η πρόταση «θα καταπνίξει την καινοτομία» και η θέση της δεν έχει αλλάξει. «Εξακολουθούμε να ανησυχούμε ότι ο αυστηρός κανονισμός που επιβάλλει μόνο έναν τύπο συνδετήρων καταπνίγει την καινοτομία αντί να την ενθαρρύνει, η οποία με τη σειρά της θα βλάψει τους καταναλωτές στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο», δήλωσε εκπρόσωπος της Apple στο BBC. 

Από την κυκλοφορία του iPhone 12, ωστόσο, η Apple σταμάτησε να περιλαμβάνει φορτιστές στο κουτί, κάτι που είπε ότι θα εξοικονομήσει 861.000 τόνους χαλκού, ψευδαργύρου και κασσίτερου. Η ίδια η Apple χρησιμοποιεί τώρα φόρτιση USB-C στους τελευταίους φορητούς υπολογιστές της Mac και σε ορισμένα μοντέλα iPad, καθώς αυτό το πρότυπο υποστηρίζει φόρτιση υψηλότερης τάσης που απαιτείται για μεγαλύτερες συσκευές.

Σχεδόν όλα τα smartphone Android χρησιμοποιούν τώρα φόρτιση USB-C και πολλά μοντέλα από τη Samsung και άλλα πωλούνται με καλώδια φόρτισης/δεδομένων αλλά όχι φορτιστές. Συνολικά, περίπου 420 εκατομμύρια κινητά τηλέφωνα και άλλες φορητές ηλεκτρονικές συσκευές πουλήθηκαν στην Ευρώπη τον τελευταίο χρόνο.

Η ΕΕ πετά 12.000 τόνους φορτιστές κάθε χρόνο, μερικοί αχρησιμοποίητοι, σύμφωνα με το Bloomberg. Ταυτόχρονα, οι καταναλωτές ξοδεύουν περίπου 2,4 δισεκατομμύρια ευρώ (2,8 δισεκατομμύρια δολάρια) σε αυτόνομους φορτιστές που δεν περιλαμβάνονται στις συσκευές. Ο νόμος βρίσκεται ακόμη στα στάδια της πρότασης και πρέπει να ψηφιστεί από νομοθέτες και κυβερνήσεις της ΕΕ, οπότε θα μπορούσε να τεθεί σε ισχύ περίπου δύο χρόνια μετά από αυτό. 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *