Ένας από τους προφανείς στόχους σχεδόν κάθε σχεδίου όρασης υπολογιστή είναι να δώσει τη δυνατότητα σε μια μηχανή να βλέπει και να αντιλαμβάνεται τον κόσμο όπως κάνει ένας άνθρωπος. Σήμερα, το Facebook άρχισε να μιλά σχετικά με το Ego4D, τη δική του προσπάθεια σε αυτόν τον χώρο, για το οποίο έχει δημιουργήσει ένα τεράστιο νέο σύνολο δεδομένων για να εκπαιδεύσει μελλοντικά μοντέλα. Σε ανακοίνωσή της, η εταιρεία ανέφερε ότι είχε προσλάβει 13 πανεπιστήμια σε εννέα χώρες, τα οποία είχαν συγκεντρώσει 2.200 ώρες βίντεο από 700 συμμετέχοντες. Αυτό το πλάνο λήφθηκε από την οπτική γωνία του χρήστη, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την εκπαίδευση αυτών των μελλοντικών μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης. Η Kristen Grauman, επικεφαλής επιστήμονας της Facebook, λέει ότι αυτή είναι η μεγαλύτερη συλλογή δεδομένων που δημιουργήθηκε ρητά για αυτό το επίκεντρο.
Το βίντεο επικεντρώθηκε σε μια σειρά από κοινές εμπειρίες στην ανθρώπινη ζωή, συμπεριλαμβανομένης της κοινωνικής αλληλεπίδρασης, του χειρισμού χεριών και αντικειμένων και πρόβλεψης του τι πρόκειται να συμβεί. Σε ό, τι αφορά το κοινωνικό δίκτυο, είναι ένα μεγάλο βήμα προς την καλύτερη υπολογιστική εμπειρία, η οποία, μέχρι τώρα, πάντα επικεντρωνόταν στην προμήθεια δεδομένων από την οπτική του παρευρισκόμενου. Το Facebook είπε ότι τα σύνολα δεδομένων θα κυκλοφορήσουν τον Νοέμβριο, “για τους ερευνητές που υπογράφουν τη συμφωνία χρήσης του Ego4D”. Και, το επόμενο έτος, ερευνητές πέρα από αυτήν την κοινότητα θα κληθούν να εκπαιδεύσουν καλύτερα τις μηχανές για να καταλάβουν τι ακριβώς κάνουν οι άνθρωποι στη ζωή τους.
Φυσικά, υπάρχει η οπτική γωνία ότι το Facebook, το οποίο τώρα συνεργάζεται με γυαλιά κάμερας με τη Ray Ban, προσπαθεί να βελτιώσει τις δυνατότητές του στο μέλλον. Πιθανότατα γνωρίζετε ήδη για τους κινδύνους που μπορεί να συνεπάγεται αυτή η πιθανή παρακολούθηση και γιατί κάποιος μπορεί να αισθάνεται λίγο ψύχραιμος για την ανακοίνωση.