Το Twitter είπε τον Απρίλιο ότι αναλάμβανε μια νέα προσπάθεια να μελετήσει την αλγοριθμική δικαιοσύνη στην πλατφόρμα του και εάν οι αλγόριθμοί του συμβάλλουν σε « ακούσιες βλάβες». Ως μέρος αυτής της εργασίας, η εταιρεία υποσχέθηκε να μελετήσει τις πολιτικές τάσεις των συστάσεων περιεχομένου της. Τώρα, η εταιρεία δημοσίευσε τα αρχικά της πορίσματα. Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα του Twitter, ο αλγόριθμος χρονοδιαγράμματος της εταιρείας ενισχύει περιεχόμενο από την «πολιτική δεξιά» σε έξι από τις επτά χώρες που μελέτησε.
Η έρευνα εξέτασε δύο ζητήματα: εάν το αλγοριθμικό χρονοδιάγραμμα ενίσχυσε το πολιτικό περιεχόμενο από εκλεγμένους αξιωματούχους και εάν ορισμένες πολιτικές ομάδες έλαβαν μεγαλύτερη ενίσχυση. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν tweets από ειδησεογραφικά πρακτορεία και εκλεγμένους αξιωματούχους σε επτά χώρες (Καναδά, Γαλλία, Γερμανία, Ιαπωνία, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ηνωμένες Πολιτείες) για να πραγματοποιήσουν την ανάλυση, η οποία ήταν η πρώτη του είδους της για το Twitter.
«Τα tweets σχετικά με πολιτικό περιεχόμενο από εκλεγμένους αξιωματούχους, ανεξάρτητα από το κόμμα ή το αν το κόμμα είναι στην εξουσία, βλέπουν αλγοριθμική ενίσχυση σε σύγκριση με πολιτικό περιεχόμενο στην αντίστροφη χρονολογική γραμμή», έγραψε ο Rumman Chowdhury του Twitter για την έρευνα. «Σε 6 από τις 7 χώρες, τα tweets που δημοσιεύονται από εκλεγμένους αξιωματούχους της πολιτικής δεξιάς ενισχύονται αλγοριθμικά περισσότερο από την πολιτική αριστερά. Τα δεξιά ειδησεογραφικά πρακτορεία (που ορίζονται από τρίτα μέρη), βλέπουν μεγαλύτερη ενίσχυση σε σύγκριση με τα αριστερά».
Είναι πολύ σημαντικό, όπως επισημαίνει ο Chowdhury, δεν είναι ακόμη σαφές γιατί συμβαίνει αυτό. Στο έγγραφο, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η διαφορά στην ενίσχυση θα μπορούσε να είναι αποτέλεσμα των πολιτικών κομμάτων που ακολουθούν «διαφορετικές στρατηγικές στο Twitter». Αλλά η ομάδα είπε ότι θα χρειαζόταν περισσότερη έρευνα για να κατανοηθεί πλήρως η αιτία.
Ενώ τα ευρήματα είναι πιθανό να δημιουργήσουν μερικά φρύδια, ο Chowdhury σημειώνει επίσης ότι «η αλγοριθμική ενίσχυση δεν είναι προβληματική από προεπιλογή». Οι ερευνητές επισημαίνουν περαιτέρω ότι τα ευρήματά τους «δεν υποστηρίζουν την υπόθεση ότι η αλγοριθμική εξατομίκευση ενισχύει τις ακραίες ιδεολογίες περισσότερο από τις κυρίαρχες πολιτικές φωνές».
Αλλά τουλάχιστον, η έρευνα φαίνεται να καταρρίπτει περαιτέρω την ιδέα ότι το Twitter είναι προκατειλημμένο έναντι των συντηρητικών. Η έρευνα προσφέρει επίσης μια ενδιαφέρουσα ματιά στο πώς μια τεχνολογική πλατφόρμα μπορεί να μελετήσει τις ακούσιες επιπτώσεις των αλγορίθμων της. Το Facebook, το οποίο έχει δεχθεί πιέσεις να δημοσιοποιήσει περισσότερες από τις δικές του έρευνες, υπερασπίστηκε τους αλγόριθμους του ακόμη και όταν ένας πληροφοριοδότης πρότεινε ότι η εταιρεία πρέπει να επιστρέψει σε ένα χρονολογικό χρονοδιάγραμμα.
Η έρευνα του Twitter είναι μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας του Twitter να αποκαλύψει μεροληψία και άλλα ζητήματα στους αλγόριθμούς του. Η εταιρεία δημοσίευσε επίσης έρευνα σχετικά με τον αλγόριθμο περικοπής εικόνας και ξεκίνησε ένα πρόγραμμα επιβράβευσης σφαλμάτων για να βρει προκατάληψη στην πλατφόρμα της.