Πρόστιμο 50,5 εκατομμυρίων λιρών στο Facebook από την Αρχή Ανταγωνισμού και Αγορών

Πρόστιμο 50,5 εκατομμυρίων λιρών στο Facebook από την Αρχή Ανταγωνισμού και Αγορών

Στο Facebook επιβλήθηκε πρόστιμο 50,5 εκατομμυρίων λιρών για παραβίαση του αρχικού εκτελεστικού εντάλματος της Αρχής Ανταγωνισμού και Αγορών του Ηνωμένου Βασιλείου (CMA) σε σχέση με την εξαγορά της Giphy. Η εταιρεία κοινωνικής δικτύωσης επιβλήθηκε πρόστιμο επειδή αντιστάθηκε στην παραγωγή έγκαιρων αναφορών που απαιτούνται από τον IEO και άλλαξε τον Chief Compliance Officer της σε δύο περιπτώσεις χωρίς να ζητήσει πρώτα τη συγκατάθεσή της.

Σύμφωνα με την αρχική εκτελεστική εντολή, τόσο το Facebook όσο και η Giphy θα έπρεπε να συνεχίσουν να λειτουργούν σαν να μην είχαν συγχωνευθεί έως ότου η CMA μπορούσε να ολοκληρώσει την έρευνά της για τη συγχώνευση. Για να αποδείξει ότι οι δύο δεν λειτουργούν πολύ στενά, το Facebook έπρεπε να παρέχει αναφορές στην CMA. Ωστόσο, το Facebook περιόρισε το εύρος αυτών των ενημερώσεων παρά τις προειδοποιήσεις από την CMA και, ως εκ τούτου, επιβλήθηκε πρόστιμο 50 εκατομμυρίων λιρών για αυτήν την παραβίαση.

Η εταιρεία επιβλήθηκε πρόστιμο 500.000 λιρών επιπλέον για αλλαγή του Chief Compliance Officer (CCO) σε δύο περιπτώσεις χωρίς να ζητήσει τη συγκατάθεση της CMA. Με την ανταλλαγή του CCO, η έρευνα της CMA θα μπορούσε να είχε καθυστερήσει και ως εκ τούτου να χαστουκίσει την εταιρεία με πρόστιμο.

Σχολιάζοντας τα πρόστιμα, ο Joel Bamford, Ανώτερος Διευθυντής Συγχωνεύσεων στην CMA, δήλωσε:

«Οι αρχικές εκτελεστικές εντολές αποτελούν βασικό μέρος του εθελοντικού συστήματος ελέγχου των συγχωνεύσεων του Ηνωμένου Βασιλείου. Δεν απαιτείται από τις εταιρείες να ζητήσουν έγκριση CMA προτού ολοκληρώσουν μια εξαγορά, αλλά, εάν αποφασίσουν να προχωρήσουν σε συγχώνευση, μπορούμε να σταματήσουμε τις εταιρείες να ενσωματωθούν περαιτέρω, εάν πιστεύουμε ότι οι καταναλωτές ενδέχεται να επηρεαστούν και απαιτείται έρευνα.

Προειδοποιήσαμε το Facebook ότι η άρνησή του να μας παράσχει σημαντικές πληροφορίες ήταν παραβίαση της διάταξης, αλλά, ακόμη και μετά την απώλεια της προσφυγής του σε δύο ξεχωριστά δικαστήρια, το Facebook συνέχισε να αγνοεί τις νομικές του υποχρεώσεις.

Αυτό θα πρέπει να χρησιμεύσει ως προειδοποίηση για κάθε εταιρεία που πιστεύει ότι είναι υπεράνω του νόμου».

Είναι ενδιαφέρον ότι το Facebook είναι η πρώτη εταιρεία που η CMA διαπίστωσε ότι παραβίασε τον IEO αρνούμενος συνειδητά να αναφέρει όλες τις απαιτούμενες πληροφορίες. Παρά τα πρόστιμα, η CMA εξακολουθεί να διερευνά τη συγχώνευση του Facebook με την Giphy και θα μπορούσε ακόμα να αλλάξει και να αποφανθεί εναντίον της.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *