Το πρόγραμμα περιήγησης Edge της Microsoft είναι πλέον «σταθερό» στο Linux

Το πρόγραμμα περιήγησης Edge της Microsoft είναι πλέον «σταθερό» στο Linux

Η Microsoft κυκλοφόρησε επίσημα ένα πρόγραμμα περιήγησης ιστού για Linux. H εταιρία επιτέλους κυκλοφόρησε την πρώτη  σταθερή έκδοση του Edge για Linux. Το πρόγραμμα περιήγησης που βασίζεται σε Chromium είναι διαθέσιμο είτε μέσω του ιστότοπου της Microsoft (σε μορφές .deb και .rpm) είτε μέσω της γραμμής εντολών χρησιμοποιώντας έναν διαχειριστή πακέτων Linux.

Η έκδοση Linux έχει πολύ καιρό να κυκλοφορήσει. Η Microsoft δοκίμαζε την παραλλαγή Edge στα κανάλια Dev και Beta της για περίπου ένα χρόνο και έρχεται περισσότερο από δύο χρόνια μετά τις εκδόσεις Mac και Windows. Δεν είναι ξεκάθαρο τι ώθησε την αναμονή, αν και το Linux είχε ιστορικά μικρό μερίδιο αγοράς υπολογιστών για καταναλωτές.

Η ισοτιμία χαρακτηριστικών είναι σε μεγάλο βαθμό ανέπαφη, τουλάχιστον. Όπως ήταν αναμενόμενο, δεν θα βρείτε μια λειτουργία συμβατότητας με τον Internet Explorer (μόνο τα Windows το διαθέτουν), αλλά μπορείτε να συγχρονίσετε καρτέλες, σελιδοδείκτες, κωδικούς πρόσβασης και επεκτάσεις. Αυτό μπορεί να είναι το πρόγραμμα περιήγησής σας της επιλογής εάν χρησιμοποιείτε Linux σε προσωπικό σύστημα, αλλά θέλετε τη ρύθμιση του προγράμματος περιήγησης από τον υπολογιστή σας με Windows στη δουλειά.

Η κυκλοφορία είναι συμβολική του τρόπου με τον οποίο έχει αλλάξει η σχέση της Microsoft με το Linux με τα χρόνια. Η εταιρεία ήταν διαβόητη ανταγωνιστική στις αρχές της δεκαετίας του 2000, όταν ο Διευθύνων Σύμβουλος Steve Ballmer αποκάλεσε το Linux «καρκίνο» για την πνευματική ιδιοκτησία και κατά τα άλλα το αντιμετώπιζε ως απειλή για τα Windows. Ο Internet Explorer χρησίμευσε αποτελεσματικά ως αποτρεπτικός παράγοντας για τους επίδοξους εναλλάκτες Linux, καθώς πολλοί ιστότοποι βελτιστοποιημένοι για IE δεν θα λειτουργούσαν σωστά σε προγράμματα περιήγησης Linux χωρίς σημαντική προσπάθεια, εάν εκτελούνταν καθόλου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *