Η Amazon και η Apple δέχτηκαν πρόστιμο 228 εκατομμύρια $ στην Ιταλία για αθέμιτο περιορισμό πωλήσεων των Beats

Η Amazon και η Apple δέχτηκαν πρόστιμο 228 εκατομμύρια $ στην Ιταλία για αθέμιτο περιορισμό πωλήσεων των Beats

Το ιταλική Αρχή Ανταγωνισμού (AGCM) επίβαλλε πρόστιμο η Apple και η Amazon ένα  συνολικό ποσό των € 203.200.000 (US 228 εκατομμύρια $) μετά από μια αντιμονοπωλιακή έρευνα που αφορά τη μεταπώληση των Beats προϊόντων. Σύμφωνα με την εποπτική αρχή, οι δύο εταιρείες υπέγραψαν συμφωνία το 2018 που θα απαγόρευε τόσο τους επίσημους όσο και τους ανεπίσημους μεταπωλητές των προϊόντων Beats της Apple και της Apple στην ιταλική ιστοσελίδα της Amazon. Αυτή η συμφωνία φέρεται να περιείχε συμβατικές ρήτρες που επέτρεπαν μόνο στην ίδια την Amazon και σε επιλεγμένους πωλητές που «επιλέγονταν μεμονωμένα και με τρόπο που εισάγει διακρίσεις» να πουλήσουν αυτά τα είδη.

Η AGCM ανέφερε στην ανακοίνωσή της ότι αυτές οι ρήτρες παραβιάζουν το άρθρο 101 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επιπλέον, η εποπτική αρχή είπε ότι η συμφωνία περιόριζε τις διασυνοριακές πωλήσεις, περιορίζοντας τελικά τις επιλογές των αγοραστών και στερώντας τους από τις εκπτώσεις που συνήθως προσφέρονται από τρίτους πωλητές. Η ιταλική αρχή άνοιξε την αντιμονοπωλιακή υπόθεση εναντίον και των δύο εταιρειών το 2020 και έκανε έρευνα στα γραφεία τους στη χώρα. 

Συνολικά το 70 τοις εκατό των αγορών ηλεκτρονικών ειδών ευρείας κατανάλωσης στη χώρα είναι από την Amazon, εξήγησε η AGCM, και το 40 τοις εκατό ήταν αγορές από πωλητές που χρησιμοποιούν τον ιστότοπο ως κύρια πλατφόρμα. Γι’ αυτό είναι σημαντικό για την Amazon να εφαρμόσει τους κανόνες ανταγωνισμού της Ιταλίας και να εξασφαλίσει ίσους όρους ανταγωνισμού για όλους τους πωλητές, καθώς και να διασφαλίσει ότι οι αγοραστές έχουν πρόσβαση σε περισσότερες επιλογές.

Η AGCM επέβαλε πρόστιμο 68,7 εκατομμυρίων ευρώ (77 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ) στην Amazon και πρόστιμο 134,5 εκατομμυρίων ευρώ (151,2 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ) στην Apple. Διέταξε επίσης τις εταιρείες να τερματίσουν τους περιορισμούς και να επιτρέψουν την πώληση των προϊόντων της Apple και της Beats στην Amazon Ιταλίας “με τρόπο που δεν εισάγει διακρίσεις”. Σε δήλωση που εστάλη στο Reuters, η Amazon χαρακτήρισε την επιβληθείσα ποινή «δυσανάλογη και αδικαιολόγητη».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *