H Ρωσία γίνεται σοβαρή με τις απαιτήσεις να δημιουργήσουν ξένες εταιρείες τεχνολογίας εντός των συνόρων της. To Reuters αναφέρει ότι η ρυθμιστική αρχή τηλεπικοινωνιών της χώρας Roskomnadzor κάλεσε 13 ξένες και κυρίως αμερικανικές εταιρείες να ξεκινήσουν επίσημες ρωσικές παρουσίες έως το 2022, ώστε να μπορούν να συμμορφωθούν με νόμο που τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιουλίου. Η λίστα περιλαμβάνει γνωστά ονόματα τεχνολογίας όπως Apple, Google, Meta (Facebook), Telegram, TikTok και Twitter.
Ο νόμος απαιτεί τοπικά γραφεία για «εταιρείες Διαδικτύου» με περισσότερους από 500.000 χρήστες καθημερινά. Ορισμένες από τις εταιρείες έχουν ήδη γραφεία, ωστόσο, και δεν είναι σαφές τι ακριβώς συνιστά επίσημη παρουσία. Όσοι κριθεί ότι παραβιάζουν τη νομοθεσία ενδέχεται να υπόκεινται είτε σε πλήρεις απαγορεύσεις είτε σε περιορισμούς στις διαφημίσεις, τη συλλογή δεδομένων και τις μεταφορές χρημάτων τους.
Όπως ίσως μαντέψατε, η ανησυχία είναι ότι η Ρωσία μπορεί να χρησιμοποιήσει το νόμο για να ασκήσει περισσότερο έλεγχο σε αυτές τις εταιρείες και το περιεχόμενό τους. Η Ρωσία έχει συγκρουστεί με την Apple πολλές φορές, για παράδειγμα, συμπεριλαμβανομένου ενός προστίμου για φερόμενη κατάχρηση της κυριαρχίας του App Store — αυτός ο νόμος μπορεί να δώσει στους αξιωματούχους μεγαλύτερη μόχλευση. Η κίνηση μπορεί επίσης να βοηθήσει τη Ρωσία να πιέσει τις εταιρείες να λογοκρίνουν περιεχόμενο που η κυβέρνηση θεωρεί απαράδεκτο, όπως αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που υποστηρίζουν την πολιτική αντιπολίτευση στο καθεστώς του Πούτιν.
Η ανακοίνωση κάνει μια δύσκολη κατάσταση πολύ πιο δύσκολη. Η Ρωσία είναι μια σημαντική αγορά που ορισμένες εταιρείες δεν έχουν πάντα την πολυτέλεια να χάνουν, αλλά η εκπλήρωση του αιτήματος θα μπορούσε επίσης να σημαίνει την ενεργοποίηση της λογοκρισίας και άλλων παραβιάσεων δικαιωμάτων. Οι εταιρείες μπορεί σύντομα να χρειαστεί να λάβουν αποφάσεις που είναι επώδυνες ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα.