Η εξόρυξη κρυπτονομισμάτων στο Καζακστάν οδηγεί σε ελλείψεις ενέργειας

Η εξόρυξη κρυπτονομισμάτων στο Καζακστάν οδηγεί σε ελλείψεις ενέργειας

Η εξόρυξη κρυπτονομισμάτων καταναλώνει τεράστια ποσότητα ενέργειας και αυτό προκαλεί κρίση στο Καζακστάν. Οι Financial Times αναφέρει ότι ο φορέας εκμετάλλευσης ηλεκτρικού δικτύου της χώρας KEGOC δήλωσε ότι θα αρχίσει να δεσμεύει με δελτίο ηλεκτρικής ενέργειας για 50 εγγεγραμμένους ανθρακωρύχους αφού η απαίτησή τους φέρεται να επικαλέστηκε τη λειτουργία έκτακτης διακοπής λειτουργίας σε τρεις σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής τον Οκτώβριο. Θα είναι επίσης οι πρώτοι αποσυνδεδεμένοι εάν υπάρξουν βλάβες στο δίκτυο, είπε η σχεδόν δημόσια εταιρεία.

Το υπουργείο Ενέργειας εκτίμησε ότι η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας έχει αυξηθεί κατά οκτώ τοις εκατό μέχρι στιγμής το 2021 έναντι του πιο τυπικού ενός ή δύο τοις εκατό. Από τον Οκτώβριο σημειώθηκαν μπλακ άουτ σε έξι περιοχές.

Αξιωματούχοι και παρατηρητές έχουν κολλήσει τις διακοπές ρεύματος σε αυξανόμενους αριθμούς μη εγγεγραμμένων εξορύξεων κρυπτονομισμάτων που παράγουν παράνομα νόμισμα από τα σπίτια ή ακόμα και από τα εργοστάσιά τους. Ο πόλεμος της Κίνας  ενάντια στα κρυπτονομίσματα μπορεί να είναι εν μέρει υπεύθυνος. Η ζήτηση ενέργειας άρχισε να αυξάνεται όταν οι εταιρείες εξόρυξης μετακόμισαν από την Κίνα στις αρχές του 2021 και εκτινάχθηκε ξανά όταν η Κίνα κατέστησε παράνομη την εξόρυξη τον Μάιο. Η ηλεκτρική ενέργεια ήταν σχετικά φθηνή στο Καζακστάν, καθιστώντας το καταφύγιο για τις εταιρείες που ελπίζουν να αποκομίσουν μεγαλύτερα κέρδη από τις λειτουργίες κρυπτογράφησης.

Το Καζακστάν προσπαθεί να αντισταθμίσει τις ελλείψεις ρεύματος. Ζητά από μια ρωσική εταιρεία ενέργειας να συμπληρώσει το εθνικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας και θα χρεώσει στους εγγεγραμμένους ανθρακωρύχους μια αμοιβή αποζημίωσης 1 tenge (περίπου 0,0023 $) για κάθε κιλοβατώρα από το 2022. Και οι δύο προσπάθειες θα χρειαστούν, ωστόσο, χρόνο και αυτό είναι αναγκαστικό ανθρακωρύχοι είτε να μειώσουν είτε να μετακινήσουν εξοπλισμό.

Υπάρχουν επίσης ανησυχίες ότι η κυβέρνηση δεν είναι ειλικρινής για τα προβλήματά της. Ο Luca Anceshi του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης υποστήριξε στους Times ότι το Καζακστάν εξοντώνει τους ανθρακωρύχους για προβλήματα αξιοπιστίας με το ηλεκτρικό δίκτυο της χώρας. Είτε αυτό είναι αλήθεια είτε όχι, είναι ασφαλές να πούμε ότι η ζήτηση εξόρυξης υπαινίσσεται τα πιθανά προβλήματα για άλλες χώρες, εάν η τοπική παραγωγή κρυπτογράφησης απογειωθεί.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *