Η Βραζιλία υφίσταται κυβερνοεπίθεση στα συστήματα υγείας, τα δεδομένα εμβολιασμού δεν έχουν ακόμη ανακτηθεί

Η Βραζιλία υφίσταται κυβερνοεπίθεση στα συστήματα υγείας, τα δεδομένα εμβολιασμού δεν έχουν ακόμη ανακτηθεί

Όπως οι περισσότερες χώρες, η Βραζιλία διατηρεί επίσης ψηφιακές βάσεις δεδομένων για την αποθήκευση πληροφοριών σχετικά με τους εμβολιασμούς και άλλα ζητήματα που σχετίζονται με την υγεία στη χώρα. Ωστόσο, πολλά συστήματα διαχείρισης δεδομένων υγείας στη χώρα καταργήθηκαν πρόσφατα σε μια κυβερνοεπίθεση.

Το Reuters αναφέρει ότι οι χάκερ, που αυτοαποκαλούνται «ομάδα Lapsus$», δημοσίευσαν ένα μήνυμα στον ιστότοπο του κυβερνητικού υπουργείου Υγείας ισχυριζόμενοι ότι όλα τα εσωτερικά δεδομένα έχουν αντιγραφεί και διαγραφεί. Το αίτημά τους ήταν ότι το υπουργείο Υγείας θα πρέπει να επικοινωνήσει μαζί τους εάν χρειάζονται πίσω τα δεδομένα τους, υποδεικνύοντας μια πιθανή επίθεση ransomware. Το σημείωμα περιελάμβανε επίσης πληροφορίες Telegram και email που έχουν πλέον αφαιρεθεί, αν και ο ιστότοπος είναι ακόμα εκτός λειτουργίας.

Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας εξέδωσε δήλωση στην οποία αναφέρει:

Το υπουργείο Υγείας αναφέρει ότι τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής υπέστη ένα περιστατικό που έθεσε προσωρινά σε κίνδυνο ορισμένα από τα συστήματά της […] τα οποία δεν είναι διαθέσιμα επί του παρόντος.

Μέχρι στιγμής, η κυβέρνηση δεν μπόρεσε να επαναφέρει τα συστήματά της και δεν είναι σαφές εάν τα δεδομένα μπορούν να ανακτηθούν ή εάν έχουν χαθεί οριστικά. Η κυβερνητική εφαρμογή ContactSUS που παρέχει πιστοποιητικά εμβολιασμού φαίνεται να έχει χάσει επίσης τα δεδομένα της.

Ως μέρος της διαδικασίας ταξιδιών της στο εξωτερικό, η κυβέρνηση της Βραζιλίας έπρεπε να επιβάλει πενθήμερη καραντίνα σε μη εμβολιασμένους ταξιδιώτες ακολουθούμενη από τεστ COVID-19 από σήμερα. Ωστόσο, υπό το φως των πρόσφατων γεγονότων, η κυβέρνηση ανέβαλε τη διαδικασία αυτή κατά μία εβδομάδα.

Προς το παρόν δεν είναι σαφές πώς οι εισβολείς κατάφεραν να παραβιάσουν πολλά συστήματα, αλλά πιθανότατα θα μάθουμε περισσότερες λεπτομέρειες τις επόμενες ημέρες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *