Το Chrome 97 έρχεται σήμερα με την αμφιλεγόμενη λειτουργία του πληκτρολογίου API

Το Chrome 97 έρχεται σήμερα με την αμφιλεγόμενη λειτουργία του πληκτρολογίου API

To Chrome 96 κυκλοφόρησε στο Stable κανάλι σχεδόν πριν από δύο μήνες και παρόλο που ο τρέχων ρυθμός κυκλοφορίας σημαίνει ότι θα πρέπει να περιμένουμε μια νέα έκδοση κάθε τέσσερις εβδομάδες, αυτό δεν συνέβη με το Chrome 97 λόγω περίοδος διακοπών. Σήμερα, το Chrome 97 κυκλοφορεί επιτέλους στο σταθερό κανάλι, με ένα αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό να είναι ένα νέο χαρακτηριστικό στο API του πληκτρολογίου, το οποίο αποδεικνύεται αρκετά αμφιλεγόμενο.

Προηγουμένως, ορισμένες εφαρμογές ιστού όπως το Excel, το PowerPoint και το Word δεν μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν το API πληκτρολογίου για να προσδιορίσουν ποιο πλήκτρο έχει πατηθεί σε μια συγκεκριμένη διάταξη, όπως τα γαλλικά ή τα αγγλικά. Η προσθήκη της τιμής “keyboard-map” λύνει αυτό το πρόβλημα και ενώ οι προγραμματιστές ιστού το υποστηρίζουν προφανώς, έχει αντιμετωπίσει έντονη κριτική από την ομάδα WebKit της Apple και την ομάδα ανάπτυξης της Mozilla. Και οι δύο έχουν εκφράσει ανησυχίες για το απόρρητο, λέγοντας ότι αυτό το API εκθέτει μια επιφάνεια δακτυλικών αποτυπωμάτων που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αναγνώριση και την παρακολούθηση σας, ειδικά εάν χρησιμοποιείτε διάταξη πληκτρολογίου που είναι ασυνήθιστη σε μια περιοχή. Ως εκ τούτου, η αλλαγή API έχει ταξινομηθεί ως “επιβλαβής” από την Apple και τη Mozilla και δεν θα εφαρμοστεί σε Safari και Firefox, αντίστοιχα.

Μια άλλη αλλαγή είναι ότι η κανονικοποίηση νέας γραμμής σε μια φόρμα θα γίνει πλέον σε μεταγενέστερο στάδιο στο Chrome, το οποίο θα ευθυγραμμίσει τη συμπεριφορά του με το Safari και τον Firefox που το κάνουν ήδη. Επιπλέον, οι μαθηματικές συναρτήσεις CSS μπορούν τώρα να δέχονται μια τιμή “αριθμός” όπου προηγουμένως υποστηριζόταν μόνο “ακέραιος”. Ομοίως, η προοπτική συνάρτηση CSS υποστηρίζει τώρα ένα όρισμα “κανένα” που επιλύεται στη μήτρα ταυτότητας, ώστε τα κινούμενα σχέδια που τον χρησιμοποιούν να μπορούν να το χρησιμοποιήσουν με ευκολότερο τρόπο.

Υπάρχει επίσης μια νέα μέθοδος HTMLScriptElement.supports(). Αυτό δίνει τη δυνατότητα στους προγραμματιστές να χρησιμοποιούν έναν ενοποιημένο τρόπο για τον εντοπισμό νέων δυνατοτήτων που χρησιμοποιούν στοιχεία σεναρίου. Είναι επίσης πιο εύκολο να κάνετε αναζήτηση από το τελευταίο ευρετήριο ενός Array χρησιμοποιώντας δύο νέες μεθόδους.

Ένα άλλο ενδιαφέρον χαρακτηριστικό του Chrome 97 είναι η βελτίωση των πρωτοκόλλων επικοινωνίας. Επί του παρόντος, οι προγραμματιστές χρησιμοποιούν είτε WebSockets είτε RTCDataChannel όταν επικοινωνούν αμφίδρομα με έναν απομακρυσμένο διακομιστή. Το πρώτο βασίζεται στο TCP που σημαίνει ότι δεν είναι κατάλληλο για εφαρμογές ευαίσθητες σε λανθάνουσα κατάσταση ενώ το δεύτερο βασίζεται στο SCTP, το οποίο έχει σχεδιαστεί κυρίως για επικοινωνία peer-to-peer. Η Google εισάγει τώρα ένα πλαίσιο πρωτοκόλλου WebTransport που αντιμετωπίζει και τα δύο αυτά προβλήματα και υποστηρίζει αμφίδρομη επικοινωνία αξιόπιστων και αναξιόπιστων δεδομένων με χρήση ακυρώσιμων ροών και γραμμάτων δεδομένων που αφορούν το UDP. Δεν έχει υπάρξει ακόμη σήμα από την Apple, αλλά η Mozilla το έχει ταξινομήσει ως “άξιο πρωτότυπου”, κάτι που είναι προφανώς καλό σημάδι.

Τέλος, ένα χαρακτηριστικό “Name” προστέθηκε επίσης στη διεπαφή “PermissionStatus”, έτσι ώστε να είναι ευκολότερος ο εντοπισμός και η διαφοροποίηση μεταξύ διαφορετικών αντικειμένων του API των αδειών. Οι εργαζόμενοι στην υπηρεσία που χειρίζονται αιτήματα πλοήγησης θα  χρησιμοποιούν πλέον την αλυσίδα προέλευσης και ανακατεύθυνσης από το “FetchEvent.request” επίσης.

Το Chrome 97 θα ξεκινήσει να κυκλοφορεί τις τελευταίες ώρες σήμερα. Εάν δεν ενημερώνεται αυτόματα στην έκδοση 97 για εσάς κατά τη διάρκεια της ημέρας, μεταβείτε στη Βοήθεια > Σχετικά με το Google Chrome για να ενεργοποιήσετε την ενημέρωση μόλις γίνει διαθέσιμη. Ακολουθεί το Chrome 98 που θα κυκλοφορήσει στο κανάλι Beta στις 6 Ιανουαρίου και θα προσγειωθεί στο Stable την 1η Φεβρουαρίου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *