Επίθεση ransomware στο FinalSite κλείνει χιλιάδες ιστοτόπους σχολείων

Επίθεση ransomware στο FinalSite κλείνει χιλιάδες ιστοτόπους σχολείων

H FinalSite, κορυφαίος πάροχος υπηρεσιών σχολικών ιστοτόπων, έχει υποστεί επίθεση ransomware που διακόπτει την πρόσβαση σε ιστότοπους για χιλιάδες σχολεία παγκοσμίως.

Το FinalSite είναι ένας πάροχος λογισμικού ως υπηρεσίας (SaaS) που προσφέρει λύσεις σχεδίασης ιστοσελίδων, φιλοξενίας και διαχείρισης περιεχομένου για σχολικές περιφέρειες και πανεπιστήμια K-12. Η FinalSite ισχυρίζεται ότι παρέχει λύσεις για περισσότερα από 8.000 σχολεία και πανεπιστήμια σε 115 διαφορετικές χώρες.

Την Τρίτη, οι σχολικές περιφέρειες που φιλοξενούσαν τους ιστότοπούς τους με το FinalSite διαπίστωσαν ότι δεν ήταν πλέον προσβάσιμες ή εμφάνιζαν σφάλματα.

Εκείνη την εποχή, το FinalSite δεν αποκάλυψε ότι είχαν υποστεί επίθεση, αλλά απλώς είπε ότι αντιμετώπιζαν σφάλματα και “προβλήματα απόδοσης” σε διάφορες υπηρεσίες, επηρεάζοντας κυρίως το σύστημα διαχείρισης περιεχομένου Composer. 

“Αυτός ο αντίκτυπος μπορεί να περιλαμβάνει, αλλά δεν περιορίζεται σε αυτούς, Groups Manager, Constituent Manager, Login, Forms Manager (παλιό), Registration Manager, Directory Elements, Athletics Manager, Calendar Manager”, αναφέρεται στη σελίδα κατάστασης FinalSite.

Ένας διαχειριστής πληροφορικής του σχολείου είπε ότι η FinalSite δεν τους παρείχε ένα χρονικό πλαίσιο για το πότε θα αποκατασταθούν οι υπηρεσίες και αναγκάστηκε να στείλει email στους γονείς ειδοποιώντας τους για τη διακοπή.

“Ο ιστότοπός μας είναι προς το παρόν εκτός λειτουργίας λόγω ενός προβλήματος που αντιμετωπίζει ο πάροχος υπηρεσιών μας. Ζητούμε συγγνώμη για την όποια ταλαιπωρία μπορεί να σας προκληθεί”, διαβάζουμε ένα παράδειγμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου διακοπής λειτουργίας που κοινοποιήθηκε στο BleepingComputer.

Εκτός από τις διακοπές λειτουργίας του ιστότοπου, ένας διαχειριστής συστήματος μοιράστηκε στο Reddit ότι η επίθεση εμπόδισε τα σχολεία να στέλνουν ειδοποιήσεις κλεισίματος λόγω καιρού ή COVID-19.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *