Η Ουκρανία κατηγορεί τη Ρωσία για κυβερνοεπίθεση εναντίον κυβερνητικών ιστοσελίδων

Η Ουκρανία κατηγορεί τη Ρωσία για κυβερνοεπίθεση εναντίον κυβερνητικών ιστοσελίδων

Η Ουκρανία δεν διστάζει να κουνήσει το δάχτυλο μετά από μια μεγάλη κυβερνοεπίθεση που εμπόδισε δεκάδες κυβερνητικούς ιστότοπους. Το υπουργείο ψηφιακού μετασχηματισμού της Ουκρανίας κατηγόρησε τη Ρωσία για το χακάρισμα, κατηγορώντας τη χώρα ότι διεξάγει έναν «υβριδικό πόλεμο» με σκοπό να «αποσταθεροποιήσει» μια ήδη τεταμένη κατάσταση και να διαβρώσει την εμπιστοσύνη στην ουκρανική κυβέρνηση. Ενώ οι αξιωματούχοι δεν έδωσαν περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τα στοιχεία που συνδέουν την επίθεση με τη Ρωσία, η Microsoft μοιράστηκε λεπτομέρειες αργά το Σάββατο που υποδηλώνουν ότι ευθύνεται ένα εχθρικό έθνος.

Το Κέντρο Πληροφοριών Threat της εταιρείας σημείωσε ότι ο κώδικας ήταν καθαρά καταστροφικό κακόβουλο λογισμικό μεταμφιεσμένο ως ransomware. Είχε ένα σημείωμα λύτρων, ένα πορτοφόλι Bitcoin και ένα κρυπτογραφημένο αναγνωριστικό μηνυμάτων, αλλά όχι μηχανισμό ανάκτησης — στην πραγματικότητα, σκουπίζει το Master Boot Record (το στοιχείο σκληρού δίσκου που λέει στον υπολογιστή πώς να φορτώσει το λειτουργικό σύστημα) και κατεβάζει κακόβουλο λογισμικό που προορίζεται αποκλειστικά για κατεστραμμένα αρχεία. Όλοι οι γνωστοί στόχοι βρίσκονται στην Ουκρανία και δεν υπάρχουν απτές δεσμοί μεταξύ αυτής της καμπάνιας και άλλων ομάδων.

Η Ρωσία αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξη στην κυβερνοεπίθεση. Ένας εκπρόσωπος του προέδρου Πούτιν είπε ότι η Ουκρανία κολλάει τα πάντα στη Ρωσία, «ακόμα και τον καιρό». Η Ρωσία κατηγορείται εδώ και καιρό ότι χρησιμοποιεί κυβερνοεπιθέσεις για να στοχεύσει τους πολιτικούς της αντιπάλους, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας, των ΗΠΑ και των ευρωπαϊκών χωρών.

Η Microsoft είπε ότι δεν ήταν σίγουρη για το τρέχον στάδιο της επιχείρησης hacking ή το εύρος της ζημιάς. Δεν ήταν ακόμη σαφές εάν υπήρχαν άλλα θύματα στην Ουκρανία ή πέρα ​​από αυτήν. Ωστόσο, είναι ασφαλές να υποθέσουμε ότι ο χρόνος της επίθεσης είναι προβληματικός, ανεξάρτητα από τον δράστη. Η Ουκρανία και οι σύμμαχοί της ανησυχούν εδώ και μήνες για τα σημάδια μιας επικείμενης ρωσικής εισβολής και οι ΗΠΑ στις 14 Ιανουαρίου ισχυρίστηκαν ότι η Ρωσία σχεδίαζε μια επιχείρηση ψευδούς σημαίας που θα τη βοηθούσε να δικαιολογήσει αυτήν την εισβολή. Η κυβερνοεπίθεση φαίνεται να επιδεινώνει αυτές τις εντάσεις και μπορεί να έχει αποδυναμώσει την κυβερνητική υποδομή της Ουκρανίας σε μια κρίσιμη στιγμή.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *