Η ισραηλινή αστυνομία φέρεται να χρησιμοποίησε λογισμικό υποκλοπής Pegasus για να πραγματοποιήσει εγχώρια παρακολούθηση

Η ισραηλινή αστυνομία φέρεται να χρησιμοποίησε λογισμικό υποκλοπής Pegasus για να πραγματοποιήσει εγχώρια παρακολούθηση

Η ισραηλινή αστυνομία χρησιμοποίησε το λογισμικό υποκλοπής Pegasus της NSO Group για να εξάγει δεδομένα από τηλέφωνα που ανήκουν σε Ισραηλινούς πολίτες. Η αστυνομία φέρεται να χρησιμοποίησε το αμφιλεγόμενο λογισμικό για να στοχεύσει ορισμένα άτομα, συμπεριλαμβανομένων πολιτικών και μελών μιας ομάδας ακτιβιστών που είχε ζητήσει την απομάκρυνση του πρώην πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου. Σύμφωνα με την έκθεση, η ισραηλινή αστυνομία διεξήγαγε την παρακολούθηση χωρίς δικαστική επίβλεψη, έναν ισχυρισμό που τόσο η αστυνομία όσο και οι δημόσιοι υπάλληλοι αρνούνται.

«Όλη η αστυνομική δραστηριότητα σε αυτόν τον τομέα γίνεται σύμφωνα με το νόμο, βάσει δικαστικών εντολών και αυστηρών διαδικασιών εργασίας», δήλωσε η ισραηλινή αστυνομία. Η Washington Post αναφέρει ότι ο Omer Bar-Lev, υπουργός δημόσιας ασφάλειας της χώρας, δήλωσε μια αρχική έρευνα δεν είχε βρει στοιχεία για ένα πρόγραμμα «μυστικής υποκλοπής», αλλά υποσχέθηκε ότι ένας δικαστής θα έλεγχε τα πάντα «ενδελεχώς και κατηγορηματικά».

«Θα θέλαμε να διευκρινίσουμε ότι η εταιρεία δεν λειτουργεί τα συστήματα που βρίσκονται στην κατοχή των πελατών της και δεν εμπλέκεται στη λειτουργία τους», ανέφερε ο Όμιλος NSO σε δήλωση που μοιράστηκε η εταιρεία με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης. «Η εταιρεία πουλάει τα προϊόντα της με άδεια και επίβλεψη για χρήση των φορέων ασφαλείας και των κρατικών υπηρεσιών επιβολής του νόμου, για την πρόληψη του εγκλήματος και της τρομοκρατίας νόμιμα και σύμφωνα με δικαστικές εντολές και την τοπική νομοθεσία σε κάθε χώρα».

Σύμφωνα με τον Guardian, η ισραηλινή νομοθεσία επιτρέπει μόνο στη Shin Bet, την εγχώρια υπηρεσία πληροφοριών της χώρας, να χακάρει ένα τηλέφωνο χωρίς δικαστική απόφαση. Επιπλέον, το μόνο πλαίσιο στο οποίο επιτρέπεται στον οργανισμό να πραγματοποιήσει μια τέτοια ενέργεια είναι να αποτρέψει μια τρομοκρατική επίθεση που περιλαμβάνει Παλαιστίνιους, Ισραηλινούς Άραβες ή Ισραηλινούς-Εβραίους. Απαιτείται επίσης έγκριση από ανώτερο στέλεχος της Shin Bet ή από το γραφείο του γενικού εισαγγελέα. Δεν υπάρχει τέτοια εξαίρεση για την αστυνομική υπηρεσία της χώρας. Ωστόσο, σύμφωνα με το Calcalist, το λογισμικό δεν καλύπτονταν άμεσα από τους υπάρχοντες νόμους του Ισραήλ.

Η έκθεση έρχεται ένα μήνα αφότου το Reuters διαπίστωσε ότι το spyware Pegasus είχε χρησιμοποιηθεί για να στοχοποιηθούν τουλάχιστον εννέα αξιωματούχοι του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ. Σε εκείνη την περίπτωση, ένας άγνωστος δράστης είχε χρησιμοποιήσει το λογισμικό για να στοχεύσει ομοσπονδιακούς υπαλλήλους που είτε ήταν εγκατεστημένοι στην Ουγκάντα ​​είτε των οποίων η εργασία αφορούσε την αφρικανική χώρα. Η NSO ισχυρίστηκε ότι το λογισμικό της δεν μπορεί να στοχεύσει συσκευές που συνδέονται με αμερικανικούς ή ισραηλινούς αριθμούς τηλεφώνου. 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *