Η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας πρότεινε την απαγόρευση των κρυπτονομισμάτων σε ρωσικό έδαφος. Εάν η ρωσική διοίκηση τηρήσει την πρόταση, θα καταστεί παράνομη η εξόρυξη, το εμπόριο, η επένδυση και η ανταλλαγή οποιωνδήποτε Ψηφιακών Διακριτικών Πληρωμών, κοινώς γνωστών ως κρυπτονομισμάτων, στη Ρωσία. Η κορυφαία τραπεζική αρχή ισχυρίστηκε ότι τα κρυπτονομίσματα αποτελούν άμεση απειλή για την οικονομική σταθερότητα της Ρωσίας.
Ακολουθώντας προφανώς τα βήματα της Κίνας, η Ρωσία σκέφτεται την ιδέα της απαγόρευσης των συναλλαγών κρυπτογράφησης και της εξόρυξης. Η Elizaveta Danilova, επικεφαλής του τμήματος χρηματοοικονομικής σταθερότητας της Κεντρικής Τράπεζας, ωστόσο, διαβεβαίωσε: «Προς το παρόν δεν υπάρχουν σχέδια για την απαγόρευση των κρυπτονομισμάτων παρόμοια με την εμπειρία της Κίνας. Η προσέγγιση που έχουμε προτείνει θα είναι αρκετή».
Οι Ρώσοι crypto-miners ακολουθούν μόνο τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Καζακστάν. Με άλλα λόγια, η Ρωσία είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παίκτης στον κόσμο στην εξόρυξη bitcoin. Η χώρα συνεισέφερε περίπου το 11,2 τοις εκατό του παγκόσμιου «hash-rate» ή υπολογιστικής ισχύος στην εξόρυξη κρυπτονομισμάτων. Η Κεντρική Τράπεζα ανέφερε ότι οι Ρώσοι έχουν ετήσιο όγκο συναλλαγών με κρυπτονομίσματα περίπου 5 δισεκατομμύρια δολάρια.
Η Ρωσική Κεντρική Τράπεζα έχει αποφανθεί ότι «η κερδοσκοπική ζήτηση καθόρισε πρωτίστως την ταχεία ανάπτυξη των κρυπτονομισμάτων». Προφανώς, αυτό έχει τα χαρακτηριστικά ενός συστήματος πυραμίδας, όπου μόνο οι πρώτοι επενδυτές καρπώνονται τα οφέλη. Η τράπεζα προειδοποίησε περαιτέρω για «δυνητικές φούσκες στην αγορά, που απειλούν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και τους πολίτες».
Ως προληπτικό μέτρο, η κορυφαία τραπεζική αρχή στη Ρωσία φέρεται να έχει προτείνει την αποτροπή των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων από τη διεξαγωγή οποιασδήποτε λειτουργίας με κρυπτονομίσματα. Με απλά λόγια, καμία τράπεζα ή ανταλλακτήριο δεν θα μπορούσε να αγοράσει ή να πουλήσει ψηφιακά μάρκες χρησιμοποιώντας νόμισμα fiat. Επιπλέον, η Ρωσία μπορεί απλώς να καταστήσει παράνομη την εξόρυξη κρυπτονομισμάτων καθώς η Κεντρική Τράπεζα έχει εκφράσει επίσης ανησυχίες για την υπερβολική κατανάλωση ενέργειας.
Δεν υπάρχει σαφής ένδειξη για την κατοχή κρυπτονομίσματος. Με άλλα λόγια, οι ιδιοκτήτες Bitcoin, Ethereum και άλλων κρυπτονομισμάτων θα μπορούσαν ακόμα να κατέχουν νόμιμα τα ψηφιακά τους περιουσιακά στοιχεία. Εάν η πρόταση γίνει αποδεκτή, οι ιδιοκτήτες δεν θα μπορούν να πουλήσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία στη Ρωσία ή να τα ανταλλάξουν με ρούβλια.
Φαίνεται ότι οι χώρες ακολουθούν μια πολύ προσεκτική προσέγγιση στα κρυπτονομίσματα. Ενώ η Κίνα καταστρέφει τα ψηφιακά μάρκες, η Σιγκαπούρη έχει απλώς απαγορεύσει τις διαφημίσεις και τις προωθήσεις κρυπτονομισμάτων. Προηγουμένως, η Ρωσία ήθελε να ρυθμίσει την εξόρυξη κρυπτονομισμάτων, αλλά φαίνεται ότι ετοιμάζεται ένα νέο σχέδιο.