Το εργατικό συμβούλιο των ΗΠΑ λέει ότι η Amazon απέλυσε παράνομα διοργανωτή συνδικάτων στη Νέα Υόρκη

Το εργατικό συμβούλιο των ΗΠΑ λέει ότι η Amazon απέλυσε παράνομα διοργανωτή συνδικάτων στη Νέα Υόρκη

Το Εθνικό Συμβούλιο Εργασιακών Σχέσεων (NLRB) αποφάσισε ότι η Amazon απέλυσε παράνομα τον πρώην εργαζόμενο Daequan Smith επειδή προσπάθησε να συνδικαλίσει τις αποθήκες της στο Staten Island της Νέας Υόρκης. Ο Smith, ο οποίος ήταν ένας από τους διοργανωτές για το Amazon Labour Union (ALU), απολύθηκε τον Οκτώβριο του 2021. Η ομάδα υπέβαλε καταγγελία για αθέμιτες εργασιακές πρακτικές στο NLRB μετά την απόλυσή του, κατηγορώντας την εταιρεία για παράνομες πυροβολισμούς αντίποινων λόγω της ειλικρινούς υποστήριξης του Smith για οργάνωση εις ένωση. Τώρα,   το διοικητικό συμβούλιο βρήκε αξία στους ισχυρισμούς του ομίλου και σχεδιάζει να εκδώσει επίσημη καταγγελία κατά του γίγαντα του ηλεκτρονικού εμπορίου, εάν η υπόθεση δεν διευθετηθεί. 

Το Εργατικό Σωματείο της Amazon αποτελείται από πρώην και νυν εργαζόμενους σε εταιρείες και είναι μια ανεξάρτητη ομάδα που δεν συνδέεται με μεγάλα εθνικά συνδικάτα. Ενώ ο όμιλος απέτυχε να ενώσει τα κέντρα εκπλήρωσης της Amazon στο Staten Island πέρυσι,εκ νέου κατέθεσε  αίτηση στο NLRB τον Δεκέμβριο — μια ακρόαση έχει προγραμματιστεί για αυτό το αίτημα τον επόμενο μήνα. 

Ο Smith δεν ήταν ο μόνος διοργανωτής της ALU που είχε απολύσει η Amazon. Ο πρόεδρος της ALU, Κρις Σμολς, έχασε επίσης τη δουλειά του αφού αποχώρησε στις εγκαταστάσεις JFK8 της Amazon σχετικά με τον χειρισμό της ασφάλειας του COVID-19 στην αποθήκη από τον γίγαντα του ηλεκτρονικού εμπορίου το 2020. Η Amazon εξήγησε τότε ότι ο Smalls «έλαβε πολλαπλές προειδοποιήσεις για παραβίαση των οδηγιών κοινωνικής απόστασης .”

Η εταιρεία ήταν κατηγορηματικά κατά των συνδικάτων και είχε πει κάποτε  σε μια δήλωση ότι δεν «νομίζει ότι τα συνδικάτα είναι η καλύτερη απάντηση για τους υπαλλήλους [της]». Πρόσθεσε: “Κάθε μέρα δίνουμε στους ανθρώπους τη δυνατότητα να βρίσκουν τρόπους να βελτιώσουν τις δουλειές τους και όταν το κάνουν αυτό θέλουμε να κάνουμε αυτές τις αλλαγές — γρήγορα. Αυτός ο τύπος συνεχούς βελτίωσης είναι πιο δύσκολο να γίνει γρήγορα και εύστροφα με τα συνδικάτα στη μέση.”αφού κατέληξε σε συμφωνία με το NLRB Ωστόσο,τον Δεκέμβριο, η Amazon συμφώνησε να ενημερώσει τους εργαζομένους ότι έχουν το νόμιμο δικαίωμα να ενταχθούν, να σχηματίσουν ή να βοηθήσουν σε ένα σωματείο μέσω ειδοποιήσεων που δημοσιεύονται στους χώρους εργασίας, καθώς και στην εφαρμογή για κινητά και στον εσωτερικό ιστότοπό της.

H  NLRB υποβάλλει παράπονα στους δικαστές των πρακτορείων εάν βρει βάσιμο σε αξιώσεις που διατυπώνουν οι εργαζόμενοι. Η ανώτατη εισαγγελέας του συμβουλίου, Jennifer Abruzzo, είπε ότι θα επιδιώξει «επιθετικά» δικαστικά ασφαλιστικά μέτρα για να επιστρέψει στην εργασία τους παράνομα απολυμένους υπαλλήλους. Ο αντιπρόεδρος της ALU, Ντέρικ Πάλμερ, τον οποίο η Amazon είχε πειθαρχήσει επειδή συμμετείχε στη διαμαρτυρία των Smalls για τον COVID-19, είπε ότι η επαναφορά του Σμιθ θα ήταν τεράστια υποστήριξη για την ομάδα: «Θα ήταν μνημειώδες για αυτόν να επιστρέψει στο ίδιο κτίριο στο οποίο απολύθηκε. από και να πει την αλήθεια του και αφήστε τους εργαζόμενους να ξέρουν ότι είναι εντάξει να μιλήσουν.”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *