H Meta  λέει ότι ο νέος υπερυπολογιστής της AI θα είναι ο ταχύτερος στο κόσμο

H Meta λέει ότι ο νέος υπερυπολογιστής της AI θα είναι ο ταχύτερος στο κόσμο

H Meta έχει ολοκληρώσει την πρώτη φάση ενός νέου AI υπερυπολογιστή. Μόλις κατασκευαστεί πλήρως το AI Research SuperCluster (RSC) , αργότερα αυτό το έτος, η εταιρεία πιστεύει ότι θα είναι ο ταχύτερος υπερυπολογιστής τεχνητής νοημοσύνης στον πλανήτη, ικανός να “εκτελεί σχεδόν 5 exaflops υπολογισμού μικτής ακρίβειας”. 

Η εταιρεία λέει ότι το RSC θα βοηθήσει τους ερευνητές να αναπτύξουν καλύτερα μοντέλα AI που μπορούν να μάθουν από τρισεκατομμύρια παραδείγματα. Μεταξύ άλλων, τα μοντέλα θα μπορούν να δημιουργήσουν καλύτερα εργαλεία επαυξημένης πραγματικότητας και να «αναλύουν απρόσκοπτα κείμενο, εικόνες και βίντεο μαζί», σύμφωνα με το Meta. Μεγάλο μέρος αυτής της δουλειάς εξυπηρετεί το όραμά της για το μετασύμπαν, στο οποίο λέει ότι οι εφαρμογές και τα προϊόντα που τροφοδοτούνται με τεχνητή νοημοσύνη θα έχουν βασικό ρόλο.

«Ελπίζουμε ότι το RSC θα μας βοηθήσει να δημιουργήσουμε εντελώς νέα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης που μπορούν, για παράδειγμα, να τροφοδοτήσουν φωνητικές μεταφράσεις σε πραγματικό χρόνο σε μεγάλες ομάδες ανθρώπων, που ο καθένας μιλάει διαφορετική γλώσσα, ώστε να μπορούν να συνεργάζονται απρόσκοπτα σε ένα ερευνητικό έργο ή να παίζουν ένα παιχνίδι AR μαζί», έγραψαν o διευθυντής τεχνικού προγράμματος Kevin Lee και ο μηχανικός λογισμικού Shubho Sengupta σε μια ανάρτηση ιστολογίου. 

To RSC διαθέτει επί του παρόντος 760 συστήματα Nvidia DGX A100 με συνολικά 6.080 GPU. Ο Meta πιστεύει ότι , με την τρέχουσα σύνθεση , είναι ήδη από τους ταχύτερους υπερυπολογιστές τεχνητής νοημοσύνης στον πλανήτη. Με βάση τα πρώιμα σημεία αναφοράς, ισχυρίζεται ότι το RSC μπορεί, σε σύγκριση με το παλαιότερο setup της εταιρείας, να εκτελεί ροές εργασιών όρασης υπολογιστή έως και 20 φορές πιο γρήγορα και η NVIDIA Collective Communication Library περισσότερο από εννέα φορές πιο γρήγορα.

Η Meta λέει ότι το RSC μπορεί επίσης να εκπαιδεύσει μοντέλα επεξεργασίας φυσικής γλώσσας μεγάλης κλίμακας τρεις φορές πιο γρήγορα. Ως εκ τούτου, τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης που καθορίζουν εάν «μια ενέργεια, ήχος ή εικόνα είναι επιβλαβής ή καλοήθης» (για παράδειγμα, για την εξάλειψη της ρητορικής μίσους) μπορούν να εκπαιδευτούν πιο γρήγορα. Σύμφωνα με την εταιρεία, αυτή η έρευνα θα βοηθήσει στην προστασία των ανθρώπων στις τρέχουσες υπηρεσίες όπως το Facebook και το Instagram, καθώς και στο metaverse.

Μαζί με τη δημιουργία της φυσικής υποδομής και των συστημάτων για την εκτέλεση του RSC, η Meta είπε ότι έπρεπε να διασφαλίσει ότι υπάρχουν έλεγχοι ασφάλειας και απορρήτου για την προστασία των πραγματικών δεδομένων εκπαίδευσης που χρησιμοποιεί. Λέει ότι χρησιμοποιώντας δεδομένα πραγματικού κόσμου από τα συστήματα παραγωγής της, αντί για δημόσια διαθέσιμα σύνολα δεδομένων, μπορεί να χρησιμοποιήσει πιο αποτελεσματικά την έρευνά της – για παράδειγμα, εντοπίζοντας επιβλαβές περιεχόμενο.

Φέτος, η Meta σχεδιάζει να αυξήσει τον αριθμό των GPU στο RSC σε 16.000. Λέει ότι θα ενισχύσει την απόδοση εκπαίδευσης AI κατά περισσότερες από 2,5 φορές. Η εταιρεία, η οποία ξεκίνησε να εργάζεται για το έργο στις αρχές του 2020, ήθελε το RSC να εκπαιδεύει μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης σε σύνολα δεδομένων σε μέγεθος έως και ένα exabit (που ισοδυναμεί με βίντεο υψηλής ποιότητας διάρκειας 36.000 ετών).

«Αναμένουμε μια τέτοια αλλαγή στη συνάρτηση βήματος στην υπολογιστική ικανότητα να μας επιτρέψει όχι μόνο να δημιουργήσουμε πιο ακριβή μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης για τις υπάρχουσες υπηρεσίες μας, αλλά και να επιτρέψουμε εντελώς νέες εμπειρίες χρήστη, ειδικά στο μετασύμπαν», έγραψαν οι Lee και Sengupta.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *