Καναδικός χειριστής NetWalker Ransomware εκδόθηκε στις ΗΠΑ

Καναδικός χειριστής NetWalker Ransomware εκδόθηκε στις ΗΠΑ

Ένας πρώην καναδικός δημόσιος υπάλληλος εκδόθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες για να αντιμετωπίσει κατηγορίες που σχετίζονται με δεκάδες επιθέσεις ransomware NetWalker.

Κατηγορίες εναντίον του ατόμου – Sebastien Vachon-Desjardins, 34, από το Gatineau του Κεμπέκ, Καναδάς – ανακοινώθηκαν πέρυσι, όταν οι αρχές επιβολής του νόμου στις ΗΠΑ και την Ευρώπη κατέσχεσαν τους σκοτεινούς ιστότοπους που χρησιμοποιήθηκαν στις επιχειρήσεις ransomware NetWalker.

Προσφέρεται στο πλαίσιο του επιχειρηματικού μοντέλου ransomware-as-a-service (RaaS), το NetWalker – επίσης γνωστό ως Malito – εμφανίστηκε το 2019 και έχει εμπλακεί σε μια ποικιλία επιθέσεων υψηλού προφίλ, συμπεριλαμβανομένων επιθέσεων που στοχεύουν στην εκπαίδευση, την κυβέρνηση, την υγεία και το κοινό οργανισμοί μεταφορών.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ δήλωσε ότι δεκάδες οντότητες σε όλο τον κόσμο επλήγησαν από το NetWalker, το οποίο «στόχευσε συγκεκριμένα τον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, εκμεταλλευόμενος την παγκόσμια κρίση για να εκβιάσει θύματα».

Σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα, ο Vachon-Desjardins συμμετείχε στις επιχειρήσεις NetWalker μεταξύ Απριλίου και Δεκεμβρίου 2020.

Συνελήφθη στις 27 Ιανουαρίου 2021. Κατά τη διάρκεια έρευνας στο σπίτι του Vachon-Desjardins στο Gatineau, οι Καναδοί αστυνομικοί ανακάλυψαν και κατέσχεσαν 719 Bitcoin – επί του παρόντος αποτιμάται σε περίπου 28 εκατομμύρια δολάρια – και 790.000 δολάρια σε καναδικό νόμισμα.

Οι ερευνητές κατέσχεσαν επίσης περισσότερα από 20 terabytes δεδομένων από τους υπολογιστές του Vachon-Desjardins, γεγονός που οδήγησε στον εντοπισμό 17 παραβιασμένων καναδικών εταιρειών.

Στις 31 Ιανουαρίου, κατά τη διάρκεια βιντεοσκοπικής ακρόασης σε καναδικό δικαστήριο, ο κατηγορούμενος ομολόγησε την ενοχή του σε τρεις από τις κατηγορίες που του απαγγέλθηκαν. Καταδικάστηκε σε επτά χρόνια φυλάκιση και διέταξε την κατάσχεση των περισσότερων από τα κατασχεθέντα Bitcoin, υπολογιστές και μετρητά και την επιστροφή άνω των 2,6 εκατομμυρίων δολαρίων σε καναδικό νόμισμα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *