Η χρηματοοικονομική ρυθμιστική αρχή του Ηνωμένου Βασιλείου διατάσσει το κλείσιμο όλων των ΑΤΜ Bitcoin

Η χρηματοοικονομική ρυθμιστική αρχή του Ηνωμένου Βασιλείου διατάσσει το κλείσιμο όλων των ΑΤΜ Bitcoin

Η Αρχή Χρηματοοικονομικής Συμπεριφοράς (FCA) έχει προειδοποιήσει τους χειριστές των ΑΤΜ κρυπτονομισμάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο να κλείσουν τα μηχανήματα τους διαφορετικά θα αντιμετωπίσουν μέτρα επιβολής. Στην ανακοίνωσή της, η χρηματοοικονομική εποπτική αρχή είπε ότι δεν έχει χορηγήσει σε καμία από τις εταιρείες κρυπτογράφησης που είναι εγγεγραμμένες  την άδεια να λειτουργούν υπηρεσίες ATM. Αυτό σημαίνει ότι όλα τα ATM κρυπτογράφησης στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι παράνομα. 

«Τα Crypto ATM που προσφέρουν υπηρεσίες ανταλλαγής κρυπτονομισμάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να είναι εγγεγραμμένα σε εμάς και να συμμορφώνονται με τους Κανονισμούς του ΗΒ για ξέπλυμα χρήματος», έγραψε η ρυθμιστική αρχή. Yπάρχουν περίπου 81 λειτουργικά ATM κρυπτογράφησης στη Βρετανία με βάση τα δεδομένα από το Coin ATM Radar tracker, που βρίσκονται κυρίως μέσα σε σούπερ μάρκετ και ψιλικατζίδικα.

Αυτά τα ΑΤΜ επιτρέπουν στους χρήστες να καταθέτουν μετρητά σε αντάλλαγμα για κρυπτονομίσματα, τα οποία στη συνέχεια μπορούν να μεταφέρουν στα ψηφιακά τους πορτοφόλια. Η ρυθμιστική αρχή είχε προηγουμένως εκφράσει ανησυχίες ότι τα μηχανήματα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για ξέπλυμα χρήματος, επειδή απαιτούν ελάχιστους ελέγχους ιστορικού, ειδικά για μικρές καταθέσεις. 

Η Gidiplus, ένας χειριστής Bitcoin ATM, προσπάθησε να ανατρέψει την άρνηση της FCA να της χορηγήσει άδεια. Η ρυθμιστική αρχή υποστήριξε ότι οι κακοί ηθοποιοί θα μπορούσαν να επωφεληθούν από τους αδύναμους ελέγχους ταυτότητας των μηχανημάτων της σε άτομα που καταθέτουν λιγότερα από 250 £. Οι ξέπλυμα χρήματος και οι παράνομες επιχειρήσεις θα μπορούσαν ενδεχομένως να χρησιμοποιήσουν πολλαπλά «μουλάρια» για να κάνουν μικρές συναλλαγές, προκειμένου να μην γίνουν αντιληπτοί από τις αρχές. Το Ανώτερο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου αποφάνθηκε κατά της Gidiplus, η οποία έκτοτε πούλησε τα ΑΤΜ της σε αγοραστή από την Ανατολική Ευρώπη. 

Η ρυθμιστική αρχή ολοκλήρωσε την ανακοίνωσή της με μια προειδοποίηση ότι τα κρυπτονομίσματα είναι υψηλού κινδύνου και ότι οι άνθρωποι μπορεί να χάσουν τα χρήματά τους εάν κάτι πάει στραβά:

«Προειδοποιούμε τακτικά τους καταναλωτές ότι τα κρυπτοσυστήματα είναι μη ελεγχόμενα και υψηλού κινδύνου, πράγμα που σημαίνει ότι οι άνθρωποι είναι πολύ απίθανο να έχουν καμία προστασία εάν τα πράγματα πάνε στραβά, επομένως οι άνθρωποι θα πρέπει να είναι έτοιμοι να χάσουν όλα τα χρήματά τους αν επιλέξουν να επενδύσουν σε αυτά».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *