Το Twitter είπε ότι έχει «επισημάνει ή αφαιρέσει» περισσότερα από 50.000 κομμάτια περιεχομένου που παραβίασαν την πολιτική του για τα χειραγωγημένα μέσα μετά την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία, μοιράστηκε η εταιρεία σε ανάρτηση ιστολογίου σήμερα. Επιπλέον, η πλατφόρμα αφαίρεσε περίπου 75.000 λογαριασμούς για «μη αυθεντική συμπεριφορά» και ανεπιθύμητη αλληλογραφία. Αν και αυτός ο αριθμός περιλάμβανε χρήστες που δεν εμπλέκονταν ειδικά σε πολεμική προπαγάνδα, περιλάμβανε λογαριασμούς που σχετίζονται με το #IStandWithPutin, ένα hashtag που έγινε viral τον περασμένο μήνα χάρη σε μια συντονισμένη εκστρατεία ψεύτικων λογαριασμών.
Σε αντίθεση με προηγούμενες φορές όπου έφταιγε μια ενιαία κυβέρνηση ή μια κρατική εκστρατεία ενημέρωσης , το Twitter βρήκε ότι ένα ευρύ φάσμα παραγόντων ήταν υπεύθυνοι για τη χειραγώγηση της πλατφόρμας, όπως εκείνοι που ανακυκλοφορούσαν παλιά πλάνα συγκρούσεων σαν να ήταν καινούργια, καθώς και η πολλή Ουκρανία- σχετικές απάτες συγκέντρωσης κεφαλαίων που εμφανίστηκαν στον απόηχο της εισβολής.
Τον περασμένο μήνα το Twitter υποσχέθηκε επίσης να μην ενισχύσει κανένα tweet από χρήστες που περιλάμβαναν συνδέσμους σε κρατικά συνδεδεμένα μέσα (ένα βήμα προς τα πάνω από την παλιά πολιτική του, η οποία ήταν να μην ενισχύει ή να προωθεί tweets που προέρχονταν μόνο απευθείας από λογαριασμούς των κρατικών μέσων ενημέρωσης ). Από τις 28 Φεβρουαρίου, το Twitter λέει ότι έχει επισημάνει περισσότερα από 61.000 μοναδικά tweets που περιλάμβαναν συνδέσμους σε κρατικά μέσα ενημέρωσης. Εκτιμά ότι κάτι τέτοιο μείωσε την εμβέλεια αυτών των tweets κατά περίπου 30 τοις εκατό.
Το Twitter επέτρεψε σε μέσα που υποστηρίζονται από το Κρεμλίνο, όπως το RT και το Sputnik (καθώς και άλλα κρατικά μέσα) να συνεχίσουν να λειτουργούν τους επαληθευμένους λογαριασμούς τους, αλλά επισημαίνει και, κατά συνέπεια, υποβιβάζει όσα δημοσιεύουν στο Twitter. Και τα δύο μέσα προπαγάνδας απαγορεύεται να διαφημίζονται στο Twitter.
Η παραπληροφόρηση σχετικά με την εισβολή στην Ουκρανία έχει ευδοκιμήσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ειδικά με τη μορφή παραπλανητικών φωτογραφιών και βίντεο. Η κυβέρνηση της Ρωσίας έχει αποκλείσει την πρόσβαση αμάχων στις περισσότερες πλατφόρμες που λειτουργούν από τη Δύση (συμπεριλαμβανομένων των Google, Facebook, Twitter και TikTok), κυρίως ως τρόπο καταστολής της διαφωνίας μεταξύ των δικών της ανθρώπων. Αλλά οι εκστρατείες παραπληροφόρησης του ίδιου του Κρεμλίνου σε αυτές τις πλατφόρμες φαίνεται να συνεχίζονται με γοργούς ρυθμούς. Μια υποστηριζόμενη από τη Ρωσία θεωρία ότι οι ΗΠΑ βοηθούν την Ουκρανία να κατασκευάσει βιοόπλα ενισχύθηκε περαιτέρω από τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, καθώς και από ακροδεξιές και δεξιές προσωπικότητες στις Ηνωμένες Πολιτείες.