Το Telegram απαγορεύτηκε στη Βραζιλία για ζητήματα παραπληροφόρησης

Το Telegram απαγορεύτηκε στη Βραζιλία για ζητήματα παραπληροφόρησης

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Βραζιλίας απαγόρευσε το Telegram στη χώρα και διέταξε της Βραζιλίας ρυθμιστική αρχή τηλεπικοινωνιών. Σύμφωνα με το Reuters και τους New York Times, ο δικαστής Alexandre de Moraes ανέφερε την αποτυχία της εφαρμογής ανταλλαγής μηνυμάτων να ανταποκριθεί σε προηγούμενες δικαστικές εντολές για πάγωμα λογαριασμών που διαδίδουν παραπληροφόρηση για την απόφασή του. 

Στη Βραζιλία, το Telegram έχει γίνει η πλατφόρμα επιλογής για τους υποστηρικτές του ακροδεξιού προέδρου Ζαΐρ Μπολσονάρο, αφού κοινωνικά δίκτυα όπως το Facebook και το Twitter άρχισαν να εφαρμόζουν αυστηρότερα μέτρα κατά των ψεύτικων ειδήσεων. Ο Μοράες, ο οποίος αυτή τη στιγμή επιβλέπει επίσης μια σειρά ερευνών για τον Μπολσονάρο και τους συμμάχους του για διάδοση παραπληροφόρησης, διέταξε τους παρόχους διαδικτύου και τις εταιρείες τηλεφωνίας να εμποδίσουν την πρόσβαση των ανθρώπων στο Telegram στη χώρα ενόψει των προεδρικών εκλογών του Οκτωβρίου. 

Ο δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου διέταξε την Google και την Apple να αφαιρέσουν την υπηρεσία ανταλλαγής μηνυμάτων από τα καταστήματα εφαρμογών τους. Όλες οι εταιρείες πρέπει να συμμορφωθούν εντός πέντε ημερών διαφορετικά θα αντιμετωπίσουν πρόστιμο 20.000 $ την ημέρα. Επιπλέον, τα άτομα που συλλαμβάνονται να χρησιμοποιούν VPN ή άλλα μέσα για πρόσβαση στο Telegram αφού έχει ήδη αποκλειστεί θα αντιμετωπίσουν επίσης πρόστιμο 20.000 $. 

Ο Μπολσονάρο χαρακτήρισε την απόφαση «απαράδεκτη» κατά τη διάρκεια εκδήλωσης. Ο Άντερσον Τόρες, ο υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Ασφάλειας που διορίστηκε από τον Μπολσονάρο, επέκρινε την απόφαση του Μοράες και είπε ότι η «μονοκρατική απόφαση» βλάπτει εκατομμύρια Βραζιλιάνους.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Telegram, Πάβελ Ντουρόφ, δήλωσε ότι η εταιρεία του έχασε τα email του δικαστηρίου και ζητά καθυστέρηση στην απαγόρευση για να έχει την ευκαιρία να «διορθώσει την κατάσταση». Ο Durov υπόσχεται να διορίσει έναν εκπρόσωπο στη Βραζιλία και να δημιουργήσει ένα πλαίσιο που θα επιτρέπει στην εταιρεία να απαντά σε πιεστικά ζητήματα στη χώρα πιο γρήγορα. “Ζητώ συγγνώμη από το Ανώτατο Δικαστήριο της Βραζιλίας για την αμέλειά μας. Σίγουρα θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει καλύτερη δουλειά”, είπε. Μένει να δούμε αν ο Μοράες θα έδινε μια ευκαιρία στην Telegram. Ως έχει, η απαγόρευση θα εφαρμοστεί και θα παραμείνει σε ισχύ έως ότου η υπηρεσία συμμορφωθεί με προηγούμενες εντολές και πληρώσει μια σειρά από πρόστιμα. 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *