Ο νόμος του Ιράν «θα αναγκάσει τις εταιρείες τεχνολογίας να κατασκοπεύουν πολίτες»

Ο νόμος του Ιράν «θα αναγκάσει τις εταιρείες τεχνολογίας να κατασκοπεύουν πολίτες»

Η ιρανική κυβέρνηση προωθεί έναν νέο νόμο που, εάν ψηφιστεί, θα απαιτούσε από ξένες εταιρείες τεχνολογίας που δραστηριοποιούνται εκεί να «συνεργάζονται με την Ισλαμική Δημοκρατία σε προσπάθειες παρακολούθησης και λογοκρισίας», λένε οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι τεχνολογικές πλατφόρμες και οι προγραμματιστές που βασίζουν τις δραστηριότητές τους στο Ιράν – που έχουν ήδη κατηγορηθεί ότι χρησιμοποιούν διακοπές στο διαδίκτυο για να καλύψει τη θανατηφόρα καταστολή των διαδηλώσεων σε εθνικό επίπεδο το 2019 – θα είναι επίσης νομικά υποχρεωμένοι να διατηρούν αρχεία με «μεγάλα δεδομένα και κρίσιμες πληροφορίες εντός του Ιράν» που αφορούν υπηκόους του κράτος παρίας.

Μια αναφορά ανοιχτής επιστολής, που υπογράφηκε από μια κοινοπραξία ομάδων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως η Διεθνής Αμνηστία, η Human Rights Watch και η Justice for Iran, ανέφερε: «Είμαστε ανήσυχοι από την κίνηση του ιρανικού κοινοβουλίου να επικυρώσει τις γενικές γραμμές του δρακόντειο ρυθμιστικό σύστημα για τον κυβερνοχώρο Λογαριασμός Υπηρεσιών. Εάν ψηφιστεί, το νομοσχέδιο θα παραβιάζει μια σειρά από ανθρώπινα δικαιώματα των ανθρώπων στο Ιράν, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος στην ελευθερία της έκφρασης και της ιδιωτικής ζωής».

Η αναφορά καλούσε την ιρανική κυβέρνηση να ακυρώσει αμέσως το νομοσχέδιο και τη διεθνή κοινότητα να την παροτρύνει να το πράξει. Ισχυρίζεται ότι εάν ψηφιστεί νόμος, θα περιορίσει περαιτέρω την πρόσβαση σε ξένους ιστότοπους στο Ιράν, παραβιάζοντας το «δικαίωμα πρόσβασης σε ασφαλές και ανοιχτό Διαδίκτυο».

«Ιδιαίτερα ανησυχητικές είναι οι διατάξεις του νομοσχεδίου που θέτουν τις διαδικτυακές υποδομές και τις πύλες του Ιράν υπό τον έλεγχο των ενόπλων δυνάμεων και των υπηρεσιών ασφαλείας της χώρας», αναφέρεται στην επιστολή.

Το τελευταίο προσχέδιο θα έθετε την Taskforce Secure Gateway υπεύθυνη για τις πύλες που συνδέουν το Ιράν με τον παγκόσμιο ιστό. Η ομάδα εργασίας απαντά στο Εθνικό Κέντρο Κυβερνοχώρου του Ιράν (NCC), το οποίο αναφέρεται απευθείας στον Ανώτατο Ηγέτη – τον αυταρχικό θρησκευτικό άρχοντα του ισλαμικού κράτους.

Επιπλέον, η ομάδα εργασίας θα στελεχώνεται από στρατιωτικούς, αξιωματικούς πληροφοριών και αστυνομίας που θα προέρχονται από το Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων, τους Φρουρούς της Ισλαμικής Επανάστασης και το Υπουργείο Πληροφοριών μεταξύ άλλων φορέων – ένδειξη της ολοένα και πιο σφιχτής λαβής του ιρανικού κράτους στην πρόσβαση στο Διαδίκτυο.

«Η ανάθεση αυτού του ελέγχου στο Διαδίκτυο σε οντότητες που διαπράττουν επανειλημμένα σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με πλήρη ατιμωρησία θα έχει ανατριχιαστικά αποτελέσματα στο δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης στο Ιράν», ανέφερε η αναφορά.

«Όπως τεκμηριώνεται από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι δυνάμεις ασφαλείας του Ιράν, συμπεριλαμβανομένων των Φρουρών της Επανάστασης και του Υπουργείου Πληροφοριών, διέπραξαν κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εγκλήματα βάσει του διεθνούς δικαίου».

Αυτά περιελάμβαναν «την παράνομη χρήση θανατηφόρου βίας, τις μαζικές αυθαίρετες κρατήσεις, τις εξαναγκαστικές εξαφανίσεις και τα βασανιστήρια» για να συντρίψουν διαδηλώσεις σε εθνικό επίπεδο μεταξύ 2017 και 2019.

«Αυτό είναι ανησυχητικό ότι η ψήφιση του νομοσχεδίου θα καταστήσει ακόμα πιο εύκολο και λιγότερο διαφανές το κλείσιμο του διαδικτύου και τη διαδικτυακή λογοκρισία», είπε. την αναφορά. «Οι τερματισμοί λειτουργίας όχι μόνο συνιστούν παραβιάσεις του δικαιώματος πρόσβασης στις πληροφορίες και της ελευθερίας της έκφρασης, αλλά λειτουργούν και ως εργαλείο για τη διευκόλυνση της διάπραξης και της απόκρυψης άλλων κατάφωρων παραβιάσεων».

Περισσότεροι από 3.000 άμαχοι σκοτώθηκαν και σχεδόν 20.000 συνελήφθησαν κατά τις διαδηλώσεις του Νοεμβρίου 2019, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε από την Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Ιράν τον περασμένο μήνα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *