Ένας δικαστής σε δικαστήριο της Μόσχας δήλωσε τη Δευτέρα ότι το Instagram και το Facebook ήταν ένοχοι για «εξτρεμιστική» δραστηριότητα, ενισχύοντας την απαγόρευση και στις δύο πλατφόρμες που τέθηκε σε ισχύ νωρίτερα αυτό το μήνα,. Αλλά το δικαστήριο απέφυγε επίσης το Whatsapp – ένα από τα βασικά προϊόντα της Meta και μια από τις πιο δημοφιλείς πλατφόρμες ανταλλαγής μηνυμάτων στη Ρωσία – από την απαγόρευση.ρωσικές αρχές αποφάσισαν να ανοίξουν ποινική υπόθεση εναντίον του Meta μετά την απόφαση του Facebook να προσωρινά κλήσεις βίας στην Ουκρανία και σε επιλεγμένες άλλες χώρες. Η έκβαση της υπόθεσης κρίθηκε σήμερα στο δικαστήριο.
Πολλοί ειδικοί στη Ρωσία πιστεύουν ότι το δικαστήριο επέλεξε να μην συμπεριλάβει το Whatsapp στην απαγόρευση λόγω της πανταχού παρουσίας του στη χώρα. Περίπου το 80 τοις εκατό των Ρώσων άνω των 14 ετών χρησιμοποιούν το Whatsapp για να επικοινωνούν, σύμφωνα με έρευνα από την Deloitte. Κατά ειρωνικό τρόπο, η υπόθεση εναντίον της Meta οδήγησε στο Whatsapp να χάσει την ιδιότητά του ως του πιο δημοφιλούς messenger στη Ρωσία. Το Telegram, το οποίο κατέβασαν εκατομμύρια Ρώσοι τις τελευταίες εβδομάδες λόγω της αβεβαιότητας για την τύχη του Whatsapp, είναι πλέον η πιο δημοφιλής εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων στη Ρωσία.
Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστή, στην πράξη απαγορεύεται στον Μέτα να ανοίγει γραφεία ή να δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στη Ρωσία, σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ΜΜΕ TASS. Αλλά οι Ρώσοι πολίτες δεν θα κατηγορηθούν για εξτρεμισμό επειδή απλώς χρησιμοποίησαν οποιαδήποτε από τις πλατφόρμες ή τις υπηρεσίες της Meta (δηλαδή, εάν μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτές). Πολλοί Ρώσοι έχουν κατεβάσει VPN τις τελευταίες εβδομάδες για να έχουν πρόσβαση σε πολλές από τις δυτικές πλατφόρμες τεχνολογίας που έχουν απαγορευτεί από την κυβέρνησή τους.