Ο αρχηγός κατασκόπων του Ηνωμένου Βασιλείου προειδοποιεί τη Ρωσία ότι αναζητά κυβερνοστόχους

Ο αρχηγός κατασκόπων του Ηνωμένου Βασιλείου προειδοποιεί τη Ρωσία ότι αναζητά κυβερνοστόχους

 Ένας αρχηγός πληροφοριών του Ηνωμένου Βασιλείου προειδοποίησε ότι το Κρεμλίνο κυνηγά στόχους στον κυβερνοχώρο και φέρνει μισθοφόρους για να υποστηρίξει τη σταματημένη στρατιωτική του εκστρατεία στην Ουκρανία.

Ο Τζέρεμι Φλέμινγκ, ο οποίος ηγείται της υπηρεσίας ηλεκτρονικών κατασκοπευτικών υπηρεσιών GCHQ, επαίνεσε την «επιχείρηση πληροφόρησης» του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι για την αποτελεσματικότητά του στην αντιμετώπιση της μαζικής ρωσικής παραπληροφόρησης που διαδίδει προπαγάνδα για τον πόλεμο.

Ενώ υπήρχαν προσδοκίες ότι η Ρωσία θα εξαπέλυε μια μεγάλη κυβερνοεπίθεση ως μέρος της στρατιωτικής της εκστρατείας, ο Φλέμινγκ είπε ότι μια τέτοια κίνηση δεν ήταν ποτέ κεντρικό μέρος του τυπικού βιβλίου παιχνιδιού της Μόσχας για τον πόλεμο.

«Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε δει τον κυβερνοχώρο σε αυτή τη σύγκρουση. Έχουμε — και πολλά από αυτά», είπε ο Φλέμινγκ σε ομιλία του στην Καμπέρα της Αυστραλίας, σύμφωνα με ένα αντίγραφο που κυκλοφόρησε στο Λονδίνο την Τετάρτη.

Είπε ότι το Εθνικό Κέντρο Κυβερνοασφάλειας του GCHQ εντόπισε σημάδια «διατηρούμενης πρόθεσης» από τη Ρωσία να διαταράξει την ουκρανική κυβέρνηση και τα στρατιωτικά συστήματα.

“Έχουμε δει κάτι που μοιάζει με κάποια μετάδοση δραστηριότητας που επηρεάζει τις γύρω χώρες”, είπε ο Fleming. «Και σίγουρα έχουμε δει δείκτες που υποδηλώνουν ότι οι Ρώσοι κυβερνοπαραγωγοί αναζητούν στόχους στις χώρες που αντιτίθενται στις ενέργειές τους».

Δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες. Είπε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλοι δυτικοί σύμμαχοι θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν την Ουκρανία στην ενίσχυση της άμυνάς της στον κυβερνοχώρο.

Ο Φλέμινγκ πρόσθεσε επίσης περισσότερη επιβεβαίωση ότι Ρώσοι μισθοφόροι παρασύρονται στη μάχη, λέγοντας ότι ο ιδιωτικός όμιλος Wagner ετοιμάζεται να στείλει «μεγάλο αριθμό προσωπικού» στην Ουκρανία για να πολεμήσει δίπλα σε Ρώσους στρατιώτες.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρούν την ομάδα Wagner ως υποκατάστατο του ρωσικού στρατού. Το Κρεμλίνο αρνείται καν ότι υπάρχει.

Ο Βάγκνερ «εξετάζει τη μετεγκατάσταση δυνάμεων από άλλες συγκρούσεις και τη στρατολόγηση νέων μαχητών για να ενισχύσει τους αριθμούς. Αυτοί οι στρατιώτες είναι πιθανό να χρησιμοποιηθούν ως τροφή πυροβόλων για να προσπαθήσουν να περιορίσουν τις ρωσικές στρατιωτικές απώλειες», είπε.

Οι βρετανοί αξιωματούχοι δήλωσαν μια μέρα νωρίτερα ότι περίμεναν ότι ο Βάγκνερ θα στείλει έως και 1.000 μισθοφόρους για να συμμετάσχουν σε επιχειρήσεις μάχης στην Ουκρανία, αφού ο τακτικός ρωσικός στρατός υπέστη μεγάλες απώλειες.

Ο Φλέμινγκ είπε επίσης ότι ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν «εκτίμησε μαζικά λάθος» τις πιθανότητές του για μια γρήγορη στρατιωτική νίκη στην Ουκρανία.

Η Κίνα, η οποία θέλει να παίξει ρόλο στον καθορισμό κανόνων για τη νέα παγκόσμια διακυβέρνηση, θα πρέπει να προσέχει τους κινδύνους από τη στενή της συμμαχία με τη Ρωσία, η οποία «εσκεμμένα και παράνομα τους αγνοεί όλους», είπε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *