Οι προεπιλεγμένες εφαρμογές των Windows 11 καταλαμβάνουν προφανώς περισσότερο από 1,5 GB του χώρου στο δίσκο σας

Οι προεπιλεγμένες εφαρμογές των Windows 11 καταλαμβάνουν προφανώς περισσότερο από 1,5 GB του χώρου στο δίσκο σας

Όπως πολλά διαφορετικά λειτουργικά συστήματα, μεταξύ άλλων προϊόντων, η Microsoft παρέχει επίσης μια δέσμη προεπιλεγμένων εφαρμογών με τα Windows 11, Windows 10 και άλλα. Και ενώ ορισμένοι χρήστες που χρησιμοποιούν αυτές τις εφαρμογές τις βρίσκουν χρήσιμες, άλλοι μπορεί πιθανώς να αισθάνονται ότι είναι περισσότερο ένα bloatware.

Και αν ανήκετε στη δεύτερη κατηγορία χρηστών, τότε μπορεί συχνά να αναρωτιέστε πόσο από τον αποθηκευτικό χώρο του δίσκου σας καταλαμβάνουν αυτές οι εφαρμογές. Μια νέα αναφορά από το Oofhours ρίχνει φως σε αυτό ακριβώς το ερώτημα.

Χρησιμοποιώντας τις υπερδυνάμεις που παρέχονται από το PowerShell, ο ιστότοπος μπόρεσε να καταλάβει τα αναφερόμενα μεγέθη των προεπιλεγμένων εφαρμογών των Windows 11, όπως μπορείτε να δείτε στην παρακάτω εικόνα. Οι εφαρμογές έχουν ταξινομηθεί κατά μεγέθη (σε byte) με φθίνουσα σειρά που σημαίνει ότι το Microsoft Teams είναι το μεγαλύτερο από όλα καθώς προφανώς καταναλώνει 91 MB.

Default Windows 11 Apps size

Ωστόσο, βλέποντας πώς ορισμένες από αυτές τις εφαρμογές που αναφέρονται στη λίστα, όπως η εφαρμογή Microsoft Store Purchase , καταναλώνουν μόνο 11 kB χώρου, έγινε κάποια άλλη έρευνα. Διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν δύο ξεχωριστοί φάκελοι για αυτό και το συνολικό μέγεθος της εφαρμογής ήταν στην πραγματικότητα περίπου 37 MB, το οποίο φαίνεται στην ενότητα “Άθροισμα” στην παρακάτω εικόνα. Αυτό είναι σχεδόν 3500 φορές αύξηση από τα 11 kB.

Size of Microsoft Store Purchase App

Ομοίως, αυτή η άσκηση έγινε για όλες τις προεπιλεγμένες εφαρμογές των Windows 11 και το άθροισμα των μεγεθών όλων των εφαρμογών ανήλθε συνολικά σε περίπου 1,6 GB.

Total size of Windows 11 default apps

Αν και δεν είναι πολύς χώρος στο δίσκο για εκείνους τους χρήστες που χρησιμοποιούν τις προεπιλεγμένες παρεχόμενες εφαρμογές των Windows 11, για άλλους που σπάνια ή ποτέ δεν τις χρησιμοποιούν, μπορεί κάποιος να θέλει να καταργήσει και να “ξεφουσκώσει” τις εγκαταστάσεις των Windows 11. 

Δείτε πώς μπορείτε να προβάλετε τα μεγέθη όλων των εφαρμογών των Windows στο PowerShell, τόσο των προεπιλεγμένων όσο και για εκείνες που έχουν ληφθεί από το Microsoft Store, χρησιμοποιώντας το παρακάτω σενάριο:

Get-AppxProvisionedPackage -online | % {

# Λάβετε την τοποθεσία του κύριου πακέτου εφαρμογής χρησιμοποιώντας το μανιφέστο

$loc = Split-Path ( [Environment]::ExpandEnvironmentVariables($_.InstallLocation) ) -Parent

If ((Split-Path $loc -Leaf) -ieq ‘AppxMetadata’) {

$loc = Split-Path $loc -Parent

}

# Λάβετε ένα μοτίβο για την εύρεση σχετικών φακέλων

$matching = Join-Path -Path (Split-Path $loc -Parent) -ChildPath “$($_.DisplayName)*”

$size = (Get-ChildItem $matching -Recurse -ErrorAction Ignore | Measure-Object -Property Length -Sum).Sum

# Προσθέστε τα αποτελέσματα στην έξοδο

$_ | Add-Member -NotePropertyName Μέγεθος -NotePropertyValue $size

$_ | Add-Member -NotePropertyName InstallFolder -NotePropertyValue $loc

$_

} | Επιλέξτε DisplayName, PackageName, Version, InstallFolder, Size

Ο φάκελος “WindowsApps” ωστόσο είναι γενικά κρυμμένος από προεπιλογή, επομένως φροντίστε πρώτα να καταργήσετε την απόκρυψή του.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *